Международен ден на театъра

Изкуството е вечно! Това се отнася с пълна сила не само за служителите на Мелпомена, но и за милионите зрители по света, привлечени от магията на театралното изкуство още от времето на древногръцкия театър до наши дни. Това вълшебство се пренася у публиката и в откритите амфитеатри, и в закритите театрални зали.

Международният ден на театъра e въведен през 1961 г. от парижкия Международен театрален институт, действащ под егидата на ЮНЕСКО. Според устава си организацията има за цел разширяване на сътрудничеството между всички театрални дейци. Честването е с организиране на разнообразни национални и международни театрални прояви. Най-забележително от тях е разпространението на международното послание за Деня на театъра. Обичайно се пише от личност от световна театрална величина. Първото такова послание е написано от Жан Кокто през 1962 г.

За българските театрални дейци това тържество не е ново явление. То връща традицията на друг, изцяло български театрален празник, отбелязван на 9 януари, за който се взема решение още през 1923 г. на първия конгрес на Съюза на артистите, но датата се утвърждава едва през 1927-а. Според големия български актьор Любомир Кабакчиев „целият наш театър е театър на хуманистични идеи, театър на мира и разбирателството“.

      Българският театър е трибуна на голямата жизнена и театрална правда, казва актьорът в интервю пред Лиза Матева от 1972 г.
      Проф. Владимир Трандафилов: „Театралното изкуство е мощен рупор на великите идеали за свобода, благоденствие и мир по земята“ – запис 1970 г.

Международният ден на театъра е не само международен професионален празник на сценичните майстори и всички театрални дейци – той е и празник на възторжените зрители. Театърът има несравнимо органично присъствие сред нас, разпространено във всички култури на света, и има свой универсален език. На сцената оживяват всички сънувани и несънувани сънища. Припознават се човешки съдби, споделени и несподелени любови и както и в живота всяко начало има своя край.„Сторете път на театъра!“ – извиква от високата сцена френската актриса Изабел Юпер.