На 23 юни 1894 г. се създава висшият ръководен орган на олимпийското движение – Международният олимпийски комитет. Събитието се осъществява от френския педагог и историк барон Пиер дьо Кубертен в Сорбоната, Париж, по време на Първия олимпийски конгрес. Дьо Кубертен прокарва идеята, че спортът има възпитателен характер и е средство за постигане на мир. Участниците от над 30 страни решават да възстановят античните игри, които са на всеки 4 години.
Първите съвременни олимпийски игри започват на 6 април 1896 г. в Атина, Гърция, преминават успешно, а баронът става президент на МОК, на мястото на напусналия след провеждането им Димитриос Викелас.

Първоначално седалището на МОК е в различни държави, но след Първата световна война окончателно остава в Швейцария и от 1915 г. Лозана става олимпийска столица.
През 1948 г. 41-та сесия на МОК одобрява предложението за ежегодно провеждане на световен „Олимпийски ден“. По този начин националните олимпийски комитети отбелязват годишнината на Учредителния конгрес на МОК, състоял се на 23 юни 1894 г.

До днес в международната организация членуват 203 страни и са се сменили 8 президенти.
България е сред 13-те участнички в първите съвременни олимпийски игри в Атина. Българският олимпийски комитет е учреден на 30 март 1923 г., а за председател е избран полк. Ефтим Китанчев. Оттогава страната ни е активен член на международното олимпийско движение, има своите олимпийски шампиони и е спечелила 214 олимпийски медала.