Още една от личните столични сгради навъртя юбилейни години – „Модерен театър“, тържествено открит на 4 декември 1908 г. на бул. „Мария Луиза“. Това е първото кино в София и първото въобще у нас. Само по себе си това не само че е грандиозно събитие, но неговата напредничавост личи от факта, че се случва не повече от 15-ина години след първите документални кинопрожекции на братята Люмиер в Париж. Но сградата е била  не само прожекционен салон. Тук са се продуцирали първите български документални и игрални филми като „Българан е галант”. Тук е положена основата на кинообразованието у нас, а така също се е помещавало и първото звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников например.

В. „Утро“, 11 май 1914 г.

„Модерен театър“ дава днес:
1) „Сестрата на мисионера“, една интересна авантюристична драма, дето покрай драматичния елемент голямо впечатление правят вълшебните пейзажи из Арабия
2) „Праздника на труда в Плевен“
3) „Посрещането на софийските студенти“
4) „Забележителностите на Плевен“

Един предприемчив италианец е записал името си като създател на „Модерен театър“ – Алберто Вакаро. Нещо повече – той изгражда мрежа от кинотеатри, включително извън България! Впрочем осем години по-рано, в 1900-а година, като представител на голяма строителна компания от Марсилия именно Вакаро организира монтирането на първия електрически трамвай в София и на водната централа в Панчарево, която снабдява българската столица с електрическа енергия. Но забележителният италианец би бил тема на отделна публикация. Главният герой тук е „Модерен театър“, който в последните години е под угрозата да загуби завинаги тази си роля на стожер на киното.

      Александър Донев, киноексперт и бивш изпълнителен директор на „София филм“ ЕАД, за сагата „Модерен театър“ – запис 2018 г.