Микрофон

Не са малко песните и стихотворенията, посветени на Радиото. Припомняме ви някои от тях, за да преживеем заедно емоцията от слушането на един „глас верен, очакван, желан“.

Един голям радиочовек – Тихомир Бенчев, допринесъл много с архитектурните си проекти за изграждането на студийната база на БНР и със свое запомнящо се място в екипа на предаването „Спорт и музика“, изпълнява поема, посветена на 70-годишния юбилей на Радиото.

      „Добър ден, Радио мое любимо“ – запис 2005 г.

За своята 70-годишнина Радио България – предаванията за чужбина на БНР, получава като подарък песен по стихове на редактора Христо Попов и музика на композитора и музикален редактор Димитър Николов в изпълнение на вокално-инструменталната група „Радио България“.

      „Радио'70“ – запис от 2006 г.

Дори и най-сериозните теми са немислими без хумористичен привкус, закачка, намигване към миналото и поглед към бъдещето. За това колегите от редакция „Хумор, сатира и забава“ са винаги насреща. Редакторът, поет и сатирик Димитър Арабаджиев, работил преди и в Детско-юношеската редакция на БНР, разказва в стихотворението си…

      „Някога имало едно малко Радио“ – запис от 1983 г.

В хумористичен стил е и футуристичната картина на радиото, „нарисувана“ от писателя сатирик и драматург, дългогодишен редактор в редакция „Хумор, сатира и забава“ на Националното радио Любомир Пеевски. Пред микрофона на „радиокомбайна“ са артистите Татяна Лолова и Петър Пейков.

      Хумористична сценка „Радиото в бъдещето“ – запис 1983 г.

80-годишнината на „Старата къща“ вдъхновява известния ни композитор и бивш директор на програма „Христо Ботев“ Стефан Димитров за написването на песен с автори на текста Александър Петров и Иван Тенев, аранжимент Пламен Велинов, изпълнена от сборна формация от български поп и рок певци и вокална група „Радиодеца“ – най-младото попълнение в семейството на съставите на БНР.

      „Наше радио“ – запис от 2015 г.