Снимка от първото радиоизлъчване в Германия с музикантите Ото Урак и Фриц Голдшид
Снимка от първото радиоизлъчване в Германия с музикантите Ото Урак и Фриц Голдшид

95 години от първото радиоизлъчване в Германия
Берлин, сградата „Вокс“ на ул. „Потсдам“ №4, 29 октомври 1923 г., три минути до осем часа. Всички в залата с нетърпение наблюдават придвижването на часовниковите стрелки… Осем часът! Цари пълна тишина. В микрофона прозвучават думите:
„Внимание, внимание! Тук е Берлин на вълна 400″ – така на този ден и в този час се ражда най-старото радио в Германия. Тогава радиопредавателната станция в Берлин излъчва за първи път концерт на живо от сградата „Вокс“ – развлекателно предаване, както го обявява вестник „Берлинер цайтунг“, на 30 октомври същата година. Това е и въобще първото радиоизлъчване на живо в страната. По-нататък вестникът описва началото на радиото в Германия така: „Музикантите, които бяха представени поотделно, изсвириха дванадесет музикални произведения, първото от които е соло за виолончело със съпровод на пиано – „Андантино“ от Крайслер и накрая една немска песен.
След едночасовата забавна музикална програма закриването звучи така: „Пожелаваме ви добра нощ! Моля, не забравяйте да заземите антената!“ Тези думи са изпратени от таванска стая в къщата на Вокс. Самото звукозаписно студио е на третия етаж. Там с помощта на одеяла една стая е разделена в съотношение 2:1. В по-голямата част върху стол, повдигнат с помощта на две адресни книги, стои микрофон. Стените са покрити с лилава креп хартия, за да се омекоти звукът. В по-малката част на помещението е поставено необходимото техническо оборудване.
За първи официален радиооператор се приема търговецът на цигари в Берлин Вилхелм Колхоф. В началото таксата за радио е 60 „златни“ или 780 милиарда хартиени марки – годината е 1923-а, това е времето на хиперинфлацията в Германия. Днес тази сума отговаря на 16 евро. През 1925 г. радиото има 539 000 абонати, а през 1928 г. абонатите в Германия за слушане на радиопрограми наброяват вече 2,5 милиона.
Днес в Германия има 63 обществени, 233 частни и 106 други радиостанции.
В богатия архив на германското радио SWR се пазят записи, направени и преди първото радиоизлъчване. Ако кликнете върху снимката, ще чуете една звукова картина със записи от периода 1890 – 1925 г., която включва аудио от битката при Седан по време на немско-френската война през 1890 г., смяната на стражата на замъка в Берлин, 1900 г., гласовете на Вилхелм Войг, капитан фон Копеник, 1907 г., Паул фон Хинденбург, 1914 г., кайзер Вилхелм II, 1915 г., Вл. И. Ленин, 1919 г. и Густав Щреземан, 1925 г.