Разчупване на стереотипите, търсене на нови пътища, провокация. Това сякаш очакват почитателите на Биг бенда на БНР, чието създаване само по себе си е прецедент по времето, когато слушането и изпълняването на джаз музика не се е приемало добре от управляващите. Основан е на 3 март 1960 година и за кратко време се заявява като една от музикалните емблеми на страната ни.

С Биг бенда (в началото наричан Естраден оркестър на Българското радио) са свързани голяма част от музикалните събития в България през последните над шест десетилетия – „Златния Орфей“, „Мелодия на годината“, поредицата джаз концерти „Студио 1“, „Тромбата на Вили“, джаз фестивалите в Русе и Банско, фестивала на изкуствата „Аполония“ и много други.

В началото, макар и за кратко, диригентският пост заемат Жул Леви, Бенцион Елиезер, Емил Георгиев, Димитър Ганев и Милчо Левиев. Цяла епоха в историята на състава е Вили Казасян, който го превръща в институция и му посвещава почти 40 години от живота си – първоначално като пианист и втори диригент, а от 1965 година и като негов ръководител. След него палката поема композиторът Янко Миладинов. Той постъпва като пианист в състава през 1998 година и го дирижира в следващите 12 години.

Пианистът, композитор и диригент Антони Дончев е ръководител на един от най-популярните и авторитетни джаз състави у нас от 2010 година до днес. Под неговото диригентство Биг Бендът работи с редица световни музиканти, сред които са Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, Кристиан Елзесер, Давид Линкс.

„Искам да подкрепям и да въвеждам младите музиканти сред нас, за да може заедно да създаваме нова музика и да си бъдем полезни един на друг. Те – да черпят от нашия опит, а ние – от тяхната енергия, свежест и различен поглед. ози оркестър е уникален. Ние работим в ограничена сфера, имаме определен кръг от слушатели и хората в България, които създават музика за такъв оркестър се броят на пръсти. Затова се опитвам да провокирам публиката с много нови изпълнения и се надявам, че тя ще става все по-многобройна и младите музиканти ще създават нова музика за такива оркестри.“

В подкрепа на млади джаз изпълнители „Музикална къща БНР“ и Биг бенда на Радиото създават „Биг бенд джаз академия“. Проектът привлича млади и талантливи музиканти, които свирят заедно със своите именити колеги. По идея на Мая Райкова – продуцент „Джаз, поп и рок музика“ и диригента на Биг бенда Антони Дончев е поставено и началото на поредицата от концерти – творческа лаборатория, която продължава традициите на общественото радио, да открива бъдещите звезди на музикалната сцена.

Както и останалите състави на Радиото, така и Биг бендът записва постоянно за фонда на БНР – създадава или аранжира специално за оркестъра творби (както инструментални, така и с вокали), изпълнява джаз стандарти, различни проекти, включващи не само джаз, но и етно-музика, фънк, поп и рок. Следа в историята на бенда са оставили музиканти от различни генерации. Едни от най-добрите български поп и джаз певци от няколко поколения са направили първите си професионални стъпки именно с Биг бенда на БНР.

Музикалните състави на БНР