Разчупване на стереотипите, търсене на нови пътища, провокация. Това сякаш очакват почитателите на Биг бенда на БНР, чието създаване само по себе си е прецедент по времето, когато слушането и изпълняването на джаз музика не се е приемало добре от управляващите. Основан е през 1960 година на настоящия ни национален празник – 3 март и за кратко време се заявява като една от музикалните емблеми на страната ни. С Биг бенда (в началото Естраден оркестър на Българското радио – бел.ред.) са свързани голяма част от музикалните събития в България през последните, вече почти шест, десетилетия – „Златния Орфей“, „Мелодия на годината“, поредицата джаз концерти „Студио 1“, „Тромбата на Вили“, джаз фестивалите в Русе и Банско, фестивала на изкуствата „Аполония“ и много други.

В началото, макар и за кратко, диригентският пост заемат Жул Леви, Бенцион Елиезер, Емил Георгиев, Димитър Ганев, Милчо Левиев. Цяла епоха в историята на състава е Вили Казасян, който го превръща в институция и му посвещава почти 40 години от живота си – първоначално като пианист и втори диригент, а от 1965 г. и като негов ръководител. След него палката поема Янко Миладинов. Той постъпва като пианист в състава през 1998 г. и го дирижира до 2010 г. Антони Дончев е ръководител на един от най-популярните и авторитетни състави у нас от 2010 г.

Както останалите състави на Радиото, така и Биг бендът записва постоянно за фонда на БНР – създадени или аранжирани специално за състава творби (както инструментални, така и с вокал), джаз стандарти, различни проекти, включващи не само джаз, но и етно-музика, фънк, поп, рок. Следа в историята на бенда са оставили музиканти от различни генерации. И без да навлизаме в конкретика, смело можем да кажем, че най-добрите поп и джаз певци от няколко поколения са направили първите си професионални стъпки именно с него. Така е и до днес, когато Биг бенда на БНР с творческа зрялост и новаторски дух навлиза в своята 60-годишнина.

Музикалните състави на БНР