Приказката започва в началото на 80-те, когато видният професор и хоров диригент Васил Арнаудов изпраща своята студентка Ваня Монева на стаж като хормайстор при Женски народен хор на Националното радио. Макар и класически музикант, той вижда у нея връзката ѝ с фолклора и енергията, която носи, за да го интерпретира. „Тогава всъщност, като влязох в залата и чух този звук директно, си казах, че това не е възможно – спомня си Ваня Монева. – Едва ли не граничи с нечовешки възможности и усещания, защото това, освен че беше най-добрият женски народен хор на България (днес „Мистерия на българските гласове“), той имаше такъв потенциал, че дори аз се изненадах, че той не се разгръща. Той се използва само в рамките на фолклора ни, което е прекрасно. Обаче тогава си дадох сметка, че един ден искам да работя с такъв хор, защото това нещо ще ми даде възможност да покажа как един женски народен хор може да бъде третиран като блестящ инструмент.“

След завиден творчески опит като главен художествен ръководител и диригент на женски фолклорни и смесени състави през 1994 г. Ваня Монева създава проекта на живота си – „Космически гласове от България“. През годините наименованието на хора се променя, като в периода 2009-2014 година той се нарича „Космически гласове“, а днес носи името на своята основателка и диригентка – хор „Ваня Монева“. Първата репетиция е на 11 юли, а сред народните певици тогава са известните Надка и Светла Караджови, Янка Танева, Павлина Горчева, Бойка Присадова, Лиляна Галевска и други майсторки на фолклорното песенно изкуство.

      Ваня Монева за хо̀ра и неговото „плаване“ в различни жанрови води – запис 2015 г.

Репертоарът на състава включва обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music. Хористките са от различни етнографски области на страната, което допринася не само за разнообразието от музикално-диалектни стилове, но и откъм вокалното богатство – „гласове меки и нежни, твърди и остри, широки, тембристи… Всичко това, събрано в хубав букет, е лицето на нашия хор“ – казва диригентката. Нейните момичета, както самата тя ги нарича, концертират в най-престижните български фестивали, както и на международните сцени в Европа, Южна Америка и Азия. През годините Ваня Монева работи с изявени български композитори, сред които Александър Текелиев, Ценко Минкин, Любомир Денев и вече покойните Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Петър Льондев, Юлия Ценова, която пише „Лебедова песен“ специално за хо̀ра – една изключително сложна за изпълнение партитура, и с много други наши международно признати творци. Също така и с японските композитори Jun Miyake, Ikuko Kawai, Yoko Kanno, Yasuhiro „Coba“ Kobayashi и австриеца Кристиян Колоновиц. През 2014 година хор „Ваня Монева“ участва в създаването на албума „Пътешествие в два свята“ – авторска музика на Милчо Левиев с Биг бенда на БНР.  Някои от най-новите проекти на хо̀ра включват записи на химна на Япония, представен на закриващата церемония на Олимпиадата в Рио (2016), и участие в саундтрака на най-новия филм от поредицата за „Междузвездни войни” – „Соло” (2018), композиран от Джон Пауъл.