Янко Миладинов

„Най-хубавите години от творческия ми път минаха в БНР и в частност в Биг бенда. За половин век дейността му е огромна по своята същност и може би единици са имената (бел. ред. – на певците), които не са израснали, не са минали през нашата институция, защото Биг бендът се превърна в институция в областта на поп и джаз музиката в България“, казва големият музикант и дългогодишен диригент на един от най-популярните и авторитетни състави на Радиото Янко Миладинов (роден 1943 г.). Той поема ръководството на оркестъра, в който преди това 28 години е пианист, концертмайстор, композитор и аранжор, през 1998-а от легендарния си предшественик Вили Казасян. Остава начело на Бенда до 2010 г.

„Живата музика е нещо незаменимо. Правим много джаз програми, защото потенциалът на оркестъра се повиши значително. Той е на високо европейско ниво, с отлични музиканти. Смениха се няколко нови поколения инструменталисти и солисти… Българското национално радио беше инкубатор на идеи, на автори, изпълнители – творци от всички поколения. Най-добрите идваха тука и записваха и почти цялата музикална съкровищница в онези години бе „записана“ с нашите музикални състави – освен с Биг бенда и със Симфоничния оркестър, Смесения хор и Детския радиохор.“

      Музикантът за творческия си път с Биг бенда, за приноса му в националната ни култура, широкия жанров диапазон и певците, преминали през неговата школа в разговор с Анета Янакиева – запис 2010 г.

С респект към приемствеността Янко Миладинов отваря нова, своя страница в историята на оркестъра като негов диригент. Улавяйки импулсите на времето, той насърчава създаването и сам създава нови български произведения, обновява репертоара и състава на Бенда, откривайки млади таланти – певци и инструменталисти. „Правим концерти с млади поп изпълнители, сред които има изключителни. Стартът на десетки певци е при нас и ние ги поощряваме, защото е изключително важно да се помага на младите таланти, за да не се къса връзката между поколенията.“ Това споделя от кухнята на оркестъра неговият ръководител, който следва принципа: „На когото мога да помогна, но да не вредя на никого“. В дейността на Биг бенда под диригентската палка на Янко Миладинов се редуват богата звукозаписна дейност, участия на фестивали и конкурси, концертни изяви в страната и чужбина, джаз срещи, концерти с участието на чуждестранни гост-солисти и най-изявените български певци, радио- и телевизионни предавания, шоу програми. Звездите на родната поп и джаз сцена записват и концертират с Янко Миладинов и неговия състав. Той е автор на над 300 аранжимента за Биг бенда, много от които печелят награди на престижни фестивали и конкурси у нас и по света.

      „Фънки, трънки“ – музика Христо Йоцов, изпълнява Биг бендът под диригентството на Янко Миладинов

Янко Миладинов научава нотите преди азбуката – първите си уроци по пиано започва на четиригодишна възраст. Запленен от магията на музиката от първата си учителка по солфеж италианката сеньора Монтани, той остава неин пленник за цял живот. Продължава образованието си при видния клавирен педагог проф. Жени Ковачева. Започва да композира в началото на 70-те години. Във фонда на БНР се съхраняват над 250 негови песни и оркестрови пиеси , в някои от които използва интонационното богатство на народната песен. Творецът е носител на наградата „Сирак Скитник“ на БНР за принос в музикалното изкуство през 2007 г. По повод 50-годишнината (2010 г.) от основаването му, на Биг бенда с диригенти Жул Леви, Бенцион Елиезер, Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Янко Миладинов и Антони Дончев са връчени специални награди на Управителния и Обществения съвет на Радиото за изключителни заслуги в утвърждаването на авторитета му като културна институция и обществена медия. Композиторът създава песни, превърнали се в хитове, за Лили Иванова, Йорданка Христова, Борис Годжунов, Бисер Киров, Маргарита Хранова, Васил Петров, дует „Ритон“ и др. Емблематични авторски творби на Янко Миладинов са отличени на Международния фестивал на българската естрадна песен „Златният Орфей“, телевизионния конкурс за български естрадни песни „Мелодия на годината“, радиоконкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“, Националния конкурс за забавна песен „Бургас и морето“ и др. Представяме ви един от хитовете на композитора – „Най-хубавият лъч“, спечелил наградата на телевизионните зрители на „Мелодия на годината“ 1977. Така е озаглавен и телевизионният филм – творчески портрет на Янко Миладинов, създаден през 1983 г.

      „Най-хубавият лъч“ – музика и аранжимент: Янко Миладинов, текст: Николай Чолаков, изпълняват Лили Иванова и Асен Гаргов с Биг бенда