Създаден през 1952 година, Смесеният хор на БНР е един от водещите професионални хорове в България. Основател и първи диригент на хора е Михаил Милков, чиято заслуга са както развитието и утвърждаването на състава, така и създаването на около 500 записа на песни, балади, кантати, оратории и други творби от български и чужди композитори. Наред със значимата си звукозаписна дейност Смесеният хор „чертае“ пътя на съвременното хорово изкуство. Пръв изпълнява мадригали, творби със съвременни изразни средства, православни песнопения и с това дава нова насока в репертоара на българските хорове. Запомнящи се изпълнения на Смесения хор, обрали овациите на публиката в цяла Европа са Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на В.А. Моцарт и Джузепе Верди, „Стабат Матер“ (и на Росини, и на Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, ораторията „Цар Давид“ на Онегер и много други произведения от световната музикална съкровищница.

Отдавна надскочил целите на своето създаване, днес Смесеният хор на БНР има репертоар, който обхваща широк спектър от знакови творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от барока до съвременната музика. Същевременно трябва да се отбележат участията в забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.

Повече от 40 години хорът е ръководен от маестро Михаил Милков, който го налага като хор с високи постижения в областта на изпълнителското изкуство. След 1994-та със състава работят Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 година диригент на хора е Любомира Александрова. За почитателите на хоровата музика, концертите на Смесения хор на БНР, в неговата вече 70-годишна история, винаги са празници на българското хорово изпълнителско изкуство.

Чуйте две изпълнения на Смесения хор под диригентството на неговия пръв ръководител Михаил Милков и Симфоничния оркестър на БНР – едни от вечните песни в богатата ни музикална съкровищница.

      „Тих бял Дунав“
      „Хубава си моя горо“

Музикалните състави на БНР