„В първите дни“ – автор Желез Железов, запис от 1985 година.

„Ясно, ясно като мъгла. Тече си революцията като порой. Стъпки на първите дни.“

История за първите дни на Народния съд – за наган, нелегален предавател, тайни пароли, половин столевова банкнота и убийство. Авторът Желез Железов пресъздава напрегнатите дни на тотална политическа реформа, когато извънредният съд има правомощията да задържа, разпитва и обвинява всеки, който не заявява открито своята подкрепа за новата власт.

В тази турбулентна среда и бързо променящи се обстоятелства главният герой Вадим Иларионович от село Ръжевка разказва историята на страната ни преди 1944 година чрез своята биография – участник в Балканските войни, живял в окупираната Южна Добруджа (до връщането ѝ в пределите на България през 1940 година). Този колоритен човек е и събирателен образ на „вечния сътрудник“ на всяка власт през годините. Усмихнат, открит и кооперативен, той всъщност е вечният обвиняем, който по мистериозен начин винаги успява да се измъкне от осъдителната присъда.

Разбрахте ли мистерията?

„Прибирайте, другари, прибирайте! Да заключваме и в строя.“

С участието на артистите: Юрий Яковлев, Цонка Митева, Петър Пейков, Пламен Дончев, Иван Янчев, Стефан Цонков и Георги Жеков
Постановка: Георги Темелков
Редактор: Емил Марков
Звукорежисьор: Георги Илиев
Звукооператор: Славчо Милушев
Звукови ефекти: Цветана Господинова
Музикално оформление: Валя Бояджиева

Поредица Радиотеатър на социалистическия реализъм