Актьорите Вели Чаушев и Лео Конфорти в „Къдрава антена“ от 1967 г.
Актьорите Вели Чаушев и Лео Конфорти в „Къдрава антена“ от 1967 г.
      Избрано от първоаприлския спектакъл „Къдрава антена“ в зала „Универсиада“, излъчен по Българското радио през 1966 г.

В творческата лаборатория на една от най-старите редакции на програма „Христо Ботев и в БНР – „Хумор, сатира и забава“, сега „Хумор и сатира“, чийто прощъпулник е в началото на 60-те, през годините се раждат фестивалът на хумористичната и сатирична песен „Златният кос“, първото музикално риалити в България „Тромбата на Вили“, сатиричната буфоопера „Цар и водопроводчик“, превърнали се в знакови явления в българската култура, както и много други обичани предавания, стотици пиеси, разкази, стихотворения. Може би немалко радиослушатели си спомнят едно от първите хумористични предавания на живо „Къдрава антена“, което навремето добива голяма популярност. То е и едно от първите радиопредавания, превърнали се в спектакли с публика, чийто заразителен смях носи нови емоционални преживявания на слушателите. В него участва истинско съзвездие от комедийни актьори: Стоянка Мутафова, Лео Конфорти, Георги Парцалев, Григор Вачков, Васил Попов, Хиндо Касимов, Вели Чаушев, Асен Кисимов, Саркис Мухибян, Лили Апостолова, Стоил Попов, Иван Джамбазов, Евстати Стратев, Иван Цветарски, Олег Ковачев. Чрез хумористични сценки и ситуации, взети директно от живота, вицове и стихове, с хумор и ирония създателите на предаването насочват вниманието към човешки недъзи и обществени пороци. Всичко това е гарнирано с много музика и подправено с актьорски импровизации, които отлично се вписват в сценария и го обогатяват. Сред сценаристите на „Къдрава антена“ са Борис Ангелов – редактор в редакция „Хумор, сатира и забава“ и братя Мормареви – едни от най-обичаните български детски писатели от втората половина на ХХ век и автори на множество сценарии за популярни български филми.

С предаването-спектакъл „Къдрава антена“ свързват имената си и легенди на българската естрада като Богдана Карадочева, Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров, Стефан Воронов, Маргрет Николова, Мария Косева, Мария Мицева, известната народна певица Мария Кокарешкова и др.

„Чудно нещо е любовта – така разправят хората. Може и да е истина“, „Да знаеш колко грешки се получават от истини, с които се злоупотребява, мойто момче!“, „Да вземат да ми дадат един кочан и една униформа (на катаджия – бел. ред.), сума ти чуждестранна валута ще събера“, „Положение с връзки можеш да си създадеш, ама годините назад да ги върнеш с връзки – не става“, „Бе то шега, шега, ама във всяка шега има нещо сериозно. То, аслъ, по шегата се познава човекът“, „… аз, като ваш министър-председател и като маршал на армията, нареждам: ще делим поравно – половината за мене, половината за вас“, „Татко е учил смятане още при капитализма и не ги разбира (счетоводните баланси – бел. ред.)“, „Представяте ли си, че той още пише фторник с „в“, „През Лайпциг Рейн не минава, ако искаш да знаеш. През Лайпциг минава Франкфурт“ – тези и още много подобни фрази, реплики на главните действащи лица и комични ситуации в „Къдрава антена“ сигурно и днес предизвикват спонтанен смях. Те носят духа на времето си, но и навеждат на асоциации със съвременните нрави, морал и ценности.

Ако сте любопитни да научите какви са ги „къдрили“ от редакция „Хумор, сатира и забава“, чуйте повече в звуковия файл.