Асен Златев със златен медал в движението „изхвърляне“ на Световното първенство по вдигане на тежести в София през 1986 г.
      Асен Златев за себе си, спорта, приятелството в предаването „Ние, българите“ – запис 1987 г.

Заслужил майстор на спорта, капитан на националния отбор по вдигане на тежести, Спортист на годината за 1986 г. и, разбира се, Герой на социалистическия труд. Това е визитката на българския тежкоатлет Асен Златев по времето на социализма. Казваме го не за да правим някакви идеологически намеци, а за да се покаже какво е било значението на спорта тогава. Впрочем постиженията във високия спорт са повод за национална гордост във всяка една страна и по всяко време. А в трудни времена още повече.

Години наред името на Асен Златев като спортист беше синоним на пословично трудолюбие, на удивително постоянство и себераздаване, синоним на най-доброто в световноизвестната българска школа по вдигане на тежести, изградена от треньора Иван Абаджиев.

Роден е през 1960 г. в с. Царимир, Пловдивско. Завършва спортното училище в Пловдив, където започва да тренира вдигане на тежести. Оттогава спортът е не просто съдържание на дните му, но жизнена съдба, поле за израстване и непрестанна борба за нови постижения, които го открояват като един от най-големите спортисти в съвременния свят.

Асен Златев е носител на златен олимпийски медал, на три абсолютни световни титли и четири европейски. В две категории – до 75 кг и до 82,5 кг, той поставя 20 световни рекорда. За 6 години увеличава постиженията си в двубоя от 300 кг по време на Московската олимпиада до 405 кг на Световното първенство по вдигане на тежести в София през 1986 г. Това са паметни за българския спорт дни. Тогава Асен Златев изтласква над главата си щанга с тежест 225 кг и изпраща в историята феноменалния тогава рекорд на Юрий Варданян – име-епоха в историята на съветския и световния спорт. 25 дни по-късно на турнира за Световната купа в Мелбърн Асен Златев подобрява и световния рекорд на Варданян в изхвърлянето.

Постижения, титли, купи, медали, това е само външният израз на един изключителен стремеж към върховете в спорта, стремеж на човек, посветил всичките си жизнени сили, добродетели и умения на любимата дейност.

Кои са другите носители на наградата, присъждана всяка година на най-добрия български спортист