Димитър Казаков, „Безкраен ден“ (фрагмент), Градска художествена галерия – Трявна
Димитър Казаков, „Безкраен ден“ (фрагмент), Градска художествена галерия – Трявна
      Художникът за творческите си търсения и вдъхновение – запис 1976 г.

Димитър Казаков – Нерон (1933 – 1992), който нарича себе си „гладиатор с остра шпага“, е колоритна личност и явление в българската живопис. И както често се случва с големите таланти, той е отричан и възхваляван, отхвърлян и приеман, мразен и обичан. За него се разказват анекдоти и небивалици, приписват му се случки и преживявания, думи и изрази, които го митологизират приживе. Днес се навършват 85 години от рождението  на художника.

Казаков създава живописни платна, рисунки, графики, керамика и пластика от дърво. Той е един от авторите, които изграждат облика на съвременната българска пластична култура и я представят извън пределите на страната. Централно място в творбите му заемат темите за любовта, земята, природата и нейните чудеса. Жената – майка, създателка, вдъхновителка, самодива е основен персонаж в тях. Според художника картината е една вселена, сложен свят и непрекъснат извор на живот.

През целия си живот Димитър Казаков остава дълбоко свързан със земята и традиционната ни култура. Той създава един вълшебен свят, в който се преплитат спомени от родното му село Царски извор, митове и легенди от националния фолклор, проекции на древни култури и цивилизации. Творецът, известен с афинитета си към православната иконописна традиция, се вдъхновява и от изкуството на етруските, Микена и Персия.

Творчеството на Димитър Казаков още приживе на майстора е обект на голям интерес от страна на публиката и колекционерите в България и чужбина. Прави над 40 самостоятелни изложби, като десетки от тях са представени в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург. Творби на Казаков притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят „Пушкин“ в Москва и Императорската колекция в Токио. На творчеството му са посветени много изследвания и биографични книги, а филмът „Художници – чародейци от Франция и другаде“ (1980 г.) на известния френски режисьор и сценарист Жан-Мари Дро и изкуствоведката Аксиния Джурова представя таланта на българския художник в тази страна.

      Споделени мисли на колекционера Николай Младжов за изкуството на майстора в интервю на Юлия Петрова – запис 2015 г.