Радио Благоевград
      Начало на тържествения митинг по повод откриването на Радио Благоевград на 11 декември 1973 г.
      Председателят на Комитета за телевизия и радио Тодор Стоянов пожелава на добър час на новото Радио

На 11 декември 1973 година е поставено началото на един дълъг и плодотворен път – в 14:30 часа в българския ефир прозвучава сигналът на Радио Благоевград. Официалното откриване се предава на живо по програма „Хоризонт“ на Българското радио: „Драги слушатели, нашият микрофон се намира на площад „Македония“ в Благоевград, където започна тържеството на трудещите се от града по случай откриването на най-младата радиостанция у нас – Радио Благоевград.“ На 12 декември в. „Пиринско дело“ за първи път публикува програмата му: сутрешна – съдържа новини от района, поздрав с музика, публицистика, концерт на ансамбъл „Пирин“, рубриките „Младежки микрофон“ и „Весели акорди“, и вечерно информационно-музикално предаване.

В първия творчески екип на Радиото са Богдана Крънчева, главен редактор (фактически директор – 1972/75 и 1978/84), дала старта и на телевизията в Благоевград, когато през 1975 година е създаден Регионалният радио-телевизионен център, заместник главните редактори – Борислав Владиков, талантлив поет, и композиторът Александър Кокарешков, завеждащ Музикалния отдел. За него композиторът Иван Марин, оставил своя диря в летописа на Радио Благоевград като един от директорите му, отбелязва: „Той бе високоерудирана личност с широки познания в областта на музиката, историята, народопсихологията, филологията, човек с богат жизнен опит. Беше изключително прецизен при подбора на фолклорните образци и един от най-известните познавачи на фолклора от Пиринския край.“ Сред първите ръководители на регионалния радиоцентър, петия по ред от системата на БНР, е и главният инженер Кирил Лисийски, който оглавява Техническата служба. За онези години Борислав Владиков си спомня: „Романтично време. Всички бяхме много вдъхновени, с много силна тръпка непременно Радиото да се утвърди като мощен пропаганден институт в областта и струва ми се, че в значителна степен успяхме да постигнем това, защото в него работеха много добре подготвени журналисти.“

Първоначално новото Радио има 80-минутна собствена продукция дневно, която през 1977 година става 2 ч и 30 мин, от 1989 година – 6-часова, а седем години по-късно вече е 18 часа. Това е единствената регионална радиостанция, чиято сграда е строена специално за радио-телевизионен комплекс, съобразен със специфичните нужди на радиопроизводството.

      Откъс от първата самостоятелна програма на Радио Благоевград, излъчена на 11 декември 1973 г.

Основната цел на екипа на Радиото е да запазва и развива доверието в обществената медия чрез обективност, точност, динамичност и висок професионализъм в работата си, да бъде част от ежедневието на всеки свой слушател, като му представя пълната картина на случващото се в Югозападна България. Той се ръководи от принципа, че добрата медиа е тази, която дава решение или пък намира хора, които да споделят решение. „Технологичното сърце“ на Радио Благоевград е Музикално-продуцентският комплекс с голямото концертно студио и студиото със закачливото име „ТраТраРе“, оборудвани с най-модерните технологии в звукозаписа. Първото студио има уникални акустични характеристики и е подходящо за запис на големи оркестрови формации, фолклорни ансамбли, филмова музика и др. В него се осъществява предимно концертна дейност, провеждат се и презентации, пресконференции, семинари и други прояви с възможност за директно излъчване. Студиото „ТраТраРе“, което предлага комплексно обслужване в областта на звукозаписа, е предназначено за записи на по-малки състави и солови изпълнители на класическа, народна и популярна музика, на радиопиеси, театрални формации и др. Предпочитано е от много известни композитори, аранжори, певци и инструменталисти.

От 2008 година Радио Благоевград излъчва разнообразна 24-часова информационно-музикална програма, която ефирно покрива областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Тя включва новинарски емисии, актуални, дискусионни, образователни, музикални, културни, младежки, спортни и развлекателни предавания, както и емисия за хора в неравностойно положение. От началото на 2006 година програмата на регионалната радиостанция звучи и онлайн в интернет. През годините тя става разпознаваема с емблематичните си предавания „Изгрей зора“, „Събития и личности“, „Неделен мегдан“, „Тийн зона“, „Чарт шоу“, „Зона БГ“, „Арена“ и много други. На голяма слушателска аудитория се радва и конкурсът „Звезди в Радиото“ за издирване и развитие на млади таланти в областта на класическата, народната и популярната музика, който вече години наред им дава път към голямата сцена. Запазена марка на Радио Благоевград е българската народна музика от Пиринския край, а от създаването си до днес то издирва, записва и съхранява автентичен музикален фолклор. Уникалните записи в Златния му фонд са живата звукова история на българския Югозапад, обхващаща събития, личности, етнография, културно-историческо наследство, религия, радиодраматургия, както и фонокартина на съвременното динамично битие. Регионалното радио, което разполага и с концертна и изложбена зала, е също организатор и партньор на многобройни общественозначими събития, партнира си с почти всички културни и образователни институции в Благоевград и региона си на покритие. То се превърна в културен център на Югозападна България със съществен принос в българската култура.

През годините Радио Благоевград доказва, че е не само медиа, която отразява събитията, а и институция, която създава събития. Модерната визия на медиата, която е безспорен лидер в Югозападна България и едно от най-слушаните радиа в България, творческите търсения, колективният дух и професионализъм на екипа ѝ я правят търсен, ценен и верен приятел на хората от Югозапада.