Божана Димитрова и Веселин ДимитровФотоархив Тодор Славчев
Две легенди на БНР – Божана Димитрова и Веселин Димитров като водещи на предаването „Разговор с вас“. Снимка от 1974 г.
      Гост на юбилейното предаване за 20-годишнината на предаването „Разговор с вас“ – запис 1994 г.

„Излъчваща кула с гутенберговски обхват“. Така един от най-влиятелните български интелектуалци Петър Увалиев определя българския си колега и преподавател по радиожурналистика Веселин Димитров (1938 – 2009).

Веселин Димитров започва да сътрудничи на Българското национално радио (тогава Радио София) през 1958 г. още като студент по руска филология. След завършване на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1963 г. печели конкурс за редактори в Радиото и е назначен в отдел „Международна информация“.

„Много неща се направиха“, връща се към спомените си проф. Димитров в интервю от 2005 г. „Може би защото съм бил по-образован човек, с университетска диплома, след като не ме приеха нито за говорител, нито за репортер, а ме назначиха за редактор в международните новини (нещо, от което нищо не разбирах)… имах честта през 66-а година… да основа професията на радиоводещите, както сега се казват, и направих един прототип на „Хоризонт“ – „От 6 до 8 сутринта“ се казваше… Най-хубавият ми спомен е, че винаги съм работил и продължавам да работя за нашето отечествено радио.“

      Веселин Димитров за своя път в Радиото – интервю за редакция „Хумор, сатира и забава“ от 2005 г.

От 1970 г. Веселин Димитров е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, където като един от създателите на катедра „Радио и телевизия“ и специалност „Книгоиздаване“ обучава поколения радиожурналисти. От 1987 г. е доцент, а от 1991 г. – професор. Дългогодишен декан (1995 – 2003) и „живата енциколопедия на Факултета по журналистика“, както са наричали Професора. Един от създателите (заедно със Захари Миленков) на музейната експозиция за история на радиото в България.

Достойна и своеобразна е научноизследователската, преподавателската и експертната дейност на проф. Димитров. Основен принос има в областите историография на радиото; организация и управление на радиото; програмно взаимодействие между местните, регионалните, националните и международните програми; персонификация на радиопрограмите. Формулира научна концепция за програмиране в радиото. Основава първото у нас университетско радио „Алма Матер“. Автор и един от водещите на прототипа на националната програма „Хоризонт“ – предаването „От 6 до 8 сутринта“. В съавторство създава радиопоредиците „Разговор с вас“ (с Божана Димитрова) и „България – дела и документи“ (с Митьо Радуков). Автор на множество книги, сред които двутомната „История на радиото в България“. Отличен е с десетки академични звания и награди за формирането на българската наука, практика и образование по радиокомуникации. Носител е на наградата на БНР „Сирак Скитник“ за цялостен принос в развитието на радиото. Един истински радиочовек, отдаден с еднакво усърдие както на живата медия, така и на писаното слово.