Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“
Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, 2011 г.
      Проф. Теодора Павлович: „Посели сме душата на нашия хор по целия свят“ – запис 2010 г.

„Нашето кредо е, че вярваме в силата на музиката, в това, че тя може да направи хората по-добри и по-щастливи. Всичко останало е следствие“, казва проф. Теодора Павлович, диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. Хористките от състава със забележителна история, създаден по идея на бивши певици от детския хор „Бодра смяна“ и Хора на софийските девойки, владеят до съвършенство магията на звуците, хармонията и цветовете на музиката. Историята на хора започва през 1966 г. и в нея са вписани две големи, четиринадесет първи и седем специални награди от международни конкурси в Европа, над 1500 концерта в повече от 20 страни на Стария континент и в Япония, стотици премиери на нови хорови творби, много от които създадени специално за състава, записи и концерти за редица радио- и телевизионни компании, сред които са ВВС, Deutsche Welle и радио „Ватикана“. До 1991 г. хорът носи името „Любомир Пипков“, а след смъртта на главния му диригент Васил Арнаудов ръководството поема Теодора Павлович, негов възпитаник и асистент в Държавната музикална академия (дн. НМА „Проф. Панчо Владигеров“). Изборът на певиците е един – да продължат делото на големия музикант с неговото име и девиз: „Който се е посветил на творчество, трябва да има собствена линия и професионална съвест, под която никога не бива да си позволява да пада, защото времето няма да му го прости.“ Няколко поколения певици са допринесли за изграждането на богатата история на хора, а много наши известни композитори, сред които Петко Стайнов и Иван Спасов, посвещават свои произведения на състава и на проф. Васил Арнаудов.

През годините хор „Васил Арнаудов“ продължава активната си дейност с участие в големи музикални форуми в България и чужбина и множество проекти. Реализира серия компактдискове, осъществява премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори, прави нови записи и концертни турнета в много европейски страни, филмира концерти за български и чуждестранни телевизионни компании, завоюва нови отличия на международни хорови конкурси и фестивали, има концерти с елитни европейски оркестри и състави. Съставът е обновен и следвайки традициите, съвсем естествено се превръща в духовно огледало на новия си диригент. „Теодора Павлович плътно върви в дирята на Васил Арнаудов“ – пише известната изкуствоведка и музиколог Розалия Бикс във в. „Музика viva“ през 2001 г. – Десет години след като него го няма, хорът видимо поддържа и развива неговата естетика и родените в нея професионални навици. В духа на своето поколение тя е гъвкава, точна, делова, безстрашна… Живи са понятията Васил Арнаудов и Софийски камерен хор.“

Визията на хора „Васил Арнаудов“ в XXI столетие и творческото му приятелство и партньорство с изтъкнати музиканти и други състави представят гостите в Първо студио на БНР: проф. Пламен Джуров, диригент на камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Георги Генов – диригент на хора на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, композиторът Георги Арнаудов, арх. Стефан Стайнов, председател на фондацията „Петко Груев Стайнов“ и син на големия композитор, проф. Василка Спасова, президент на фондацията „Иван Спасов“. Проф. Теодора Павлович разкрива тайната, запазила хора през годините, и откроява моменти от биографията му, а допълнителна емоция внасят интересните разкази на бивши и настоящи хористки.

За изкуството на хор „Васил Арнаудов“:
Това е един от съставите, който има уникалната способност да превърне всяко едно пространство в изключително, да го изпълни със звук… Успява във всяка ситуация да създаде атмосфера, един друг свят, който е толкова трудно постижим и недосегаем за всекиго. Хорът е генератор на огромно количество българска музика, създадена със собствен стил и почерк. Става дума за един съвършен организъм, за който мога само да поздравя Теодора Павлович, че той съществува в този си вид и продължава да се развива.
Георги Арнаудов, композитор

Няма по-удивително нещо от женския глас. Няма друг инструмент, който може да се смее, да плаче, да се кара на мъжа си и в същото време да прави такава красива музика. Най-удивителното в този хор е неговият огромен репертоар. Пеят всичко и ако искам с две думи да обясня, ще кажа: „Вие пеете историята на човечеството – от самото му създаване до наши дни. От основаването на състава сте благословени от чудото на успеха.
Георги Генов, диригент

С годините до познатите лица изникват нови, а други слизат от концертния подиум, все така верни на онази школа, през която ги е превел техният състав… Тези жени и момичета са превърнали част от живота си в школа – школата на единно, солидарно в труда и стремежите си множество, което постига художествени върхове.
Киприана Беливанова, музиковед, голям приятел на хора и дългогодишен изследовател на творчеството на Васил Арнаудов

Много пъти съм имал удоволствието да се наслаждавам на майсторството на този състав. Удивен съм от това, че е от малкото български хорове, който по изключителен начин съчетава традиция с новаторство, както в стила си на изпълнение, така и в репертоара, с многовековен диапазон.
арх. Стефан Стайнов

Записът е от предаването „Авторът и неговата публика“ на програма „Христо Ботев“ на БНР.