„Цар и водопроводчик“ – запис от директното излъчване от Първо студио на Българското радио през 1971 г.

В премиерното изпълнение на сатиричната буфоопера “Цар и водопроводчик” през 1971 г. звучат гласовете на такива актьори като: Васил Попов, Татяна Лолова, Коста Карагеоргиев, Климент Денчев, Константин Коцев, Хиндо Кисимов, Васил Михайлов, Илия Добрев. Музиката е на Димитър Вълчев, а либретото е дело на Любомир Пеевски, Георги Ивчев, Георги Христов. Графичното оформление на обложката на грамофонната плоча е дело на  художника Борис Димовски.

…Отдавна, отдавна, през оная далечна 1971 година, в редакция „Хумор, сатира и забава” се роди  незабравимата буфоопера „Цар и водопроводчик”. Като на шега. Като че ли винаги си е съществувала и само е чакала да се появят либретистите Любомир Пеевски, Георги Ивчев и Георги Христов, и невероятният композитор Димитър Вълчев, едно от най-редките музикални дарования на земята българска. „Цар и водопроводчик” се роди бързо. Пишехме либретото с невероятна бързина. То направо си течеше, като от спукана тръба, от която римите падаха, подскачаха и заставаха на местата си. А Димитър Вълчев, като вълшебник, с един замах създаде музиката и превърна либретото в буфоопера.
Актьорите, които се превъплътиха в героите, също като че ли  цял живот бяха чакали това преживяване. Като падаща звезда се роди „Цар и водопроводчик”!
Музиката  се тананикаше по улиците и по домовете. БиБиСи излъчи откъси от нея. А от Москва пристигнаха големите руски актьори Андрей Миронов и Александър Ширвинд, които играеха на сцената на Държавния сатиричен театър общ спектакъл. Половината „Цар и водопроводчик”, половината техни песни, „блатние” от Одеса.
И това само пет години след „Пражката пролет”.
А после някой изтри плейбека на буфооперата  и постепенно тя потъна в забвение…
Но либретото на „Цар и водопроводчик” завършваше пророчески. Великолепният хор на БНР „Хайдушка песен” пееше: Панта рей! Панта рей, това ще рече: където е текло, пак ще тече… (из спомените на Любомир Пеевски)

След 40 години „Цар и водопроводчик” пак се завърна благодарение на професор д-р Румен Цонев, който е режисьор на постановката от 2010 г., и неговите  студенти от Нов български университет. Участват: Красимир Спиридонов, Борис Лапшов, Христина Пипова, Филип Гуляшки, Галин Великов, Данаил Григоров, Георги Велизаров-Жоро, Яна Каменова, Ася Русанова, Яна Дамянова, Боян Тонев, Жак Роберт Яков, студенти от програма “Театър” и Програма “Музика” на НБУ. Римейкът е съвместен проект на Нов български университет, Българското национално радио и фондация “Димитър Вълчев”.

Снимките в галерията са от премиерното представление в Първо студио на БНР през 1971 г..