През нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. нацисткото правителство координира вълна от нападения в Германия и Австрия срещу синагоги, еврейски предприятия и домове, извършени от щурмовите отряди на СА*. Случилото се в тази нощ и следващите още 24 часа е представено от нацистката пропаганда като „спонтанен гняв на германския народ“, въпреки че погромите са организирани от държавната машина.

Сред архивите на Българското национално радио се пази запис на радио съобщение, предназначено за излъчване в утрото на 11 ноември, но поради опасения от реакцията на международната общественост не е пуснато в ефир. Приложено е впоследствие към материалите от Нюрнбергския процес през 1945 г.

      Съобщение на Германското радио за „кристалната нощ“, останало неизлъчено, 1938 г.

„Внимание, внимание! Излъчваме извънредно съобщение!
Началникът на органите на държавната сигурност съобщава, че в нощта срещу 10 ноември отряди на SA, облечени в цивилни дрехи, са извършили отмъстителни действия спрямо евреи и тяхна собственост като отговор на убийството на секретаря на германската легация Ернст фон Рат.
При тази спонтанна акция бяха разрушени 825 магазина, 29 складове бяха запалени или разрушени, 171 жилища запалени или разрушени. Освен това бяха запалени 191 синагоги, други 76 напълно разрушени. Бяха арестувани 20 000 евреи. Числото на убитите е 26, а на тежко ранените – 36. Убитите и ранените са евреи.“

Съобщението се отнася за района на Нюрнберг. За Германия цифрите за разбитите еврейски магазина и домове са 8000,  а запалените и разграбени синагоги  са 1668.

Началото на Холокоста… Продължението го знаем. Помним. Затова припомняме сега и тази годишнина.

Изображенията на горящите синагоги и разрушените еврейски магазини са станали част от колективната ни памет.
Споменът за ноемврийския погром е важен, защото ни показва ужасните последици от социалното изключване на една група.  А това показва, че тогава гражданското общество не се е противопоставило или не е протестирало срещу насилието срещу евреите. „Противопоставяйте се на насилието още в началото – това е посланието на тази дата“ – думи на Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите в Германия.

*СА  – Щурмабтайлунг ,на немски Sturmabteilung,, повече познато като СА  или SА ( „Щурмови отряд“, „Щурмови войски“) функционира като паравоенна организация към Националсоциалистическата германска  работническа партия – НСДАП, която играе ключова роля в издигането на Адолф Хитлер към властта през 20-те и 30-те години на миналия век.