Българският композитор Петър Ступел е роден на 27 април 1923 г. в София. Творецът е създал много детски песни и мюзикъли, оратории за детски хор и оркестър, два филмови мюзикъла, оперети. Автор е на симфонични и камерни творби, на естрадна, филмова и театрална музика. Сред най-известните му детски произведения, с които са израснали поколения деца, са „Зайченцето бяло“, „Лека нощ, деца“, „У дома часовник трака“, „Продавач на надежда“.

      „Каквото и да станеш, важното е винаги да обичаш професията си“, казва композиторът в детско предаване, в което акомпанира и изпълнява свои песни с детски хор и актьора Коста Карагеоргиев – запис 1983 г.

Петър Ступел завършва Музикалната академия в София в класа по пиано на проф. Андрей Стоянов. Специализира композиция и камерна музика в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. Кариерата си започва като музикален редактор в Детската редакция на Националното радио и асистент по хармония в Държавната музикална академия. През следващите години е композитор на Ансамбъла за песни и танци на Българската армия, музикален редактор в „Балкантон“, главен редактор на Музикалната редакция на БНТ. От 1980 г. до края на дните си през 1997 г. е директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Забележителна е ролята му в развитието на българската популярна песен. Негови произведения са „Снегът на спомена“, изпълнена от Георги Минчев, „Веселина“ в изпълнение на Щурците. Създава естрадни песни, носители на награди от фестивала „Златния Орфей“, сред които са „Закъснели срещи“ (първа награда, 1969 г.) и „С пламъка на мама“ (втора награда, 1972 г.). Участва и като член на журито на този авторитетен фестивал и допринася за откриването на нови естрадни изпълнители.

Незабравими остават песните на Ступел „Замълчи, замълчи“ от филма „Любимец №13“, „Любовта е море“ от филма „Старинната монета“, песните към пиесата на Валери Петров „Когато розите танцуват“. Дълго ще се помнят и филмите „Специалист по всичко“, „Бъди щастлива, Ани“, „Таралежите се раждат без бодли“, „С деца на море“, „Дом за нашите деца“, докоснати от творческата му дарба на бележит музикален творец.