Паметникът на Никола Симов – Куруто в Търговище
Паметникът на Никола Симов – Куруто в Търговище

Петър Куцаров е български скулптор и художник с ярка индивидуалност и разпознаваем стил. В неговите скулптурни композиции и релефи са пресъздадени женската красота и нежността в семейството, абстракциите. Растителните и зооморфните мотиви разкриват задълбочените търсения на твореца в овладяването на пластичния език, а хармонията на природата е извор на вдъхновение за акварелите му.

Петър Куцаров е роден на 1 март 1921 г. в Украйна. През 1935 г. семейството му се връща в България и се установява в Търговище. Завършва Художествената академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Иван Лазаров. Работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1950 г. е поканен от проф. Любомир Далчев за асистент по скулптура в Художествената академия, където по-късно става доцент. Петър Куцаров завежда музейната сбирка при Академията и в продължение на 28 години се занимава с преподавателска дейност.

Творецът участва в много общи, национални и регионални скулптурни изложби, а сред самостоятелните му изяви се открояват изложбите в японския град Ясу (януари и април 2008 г.). Негови творби са притежание на Националната художествената галерия, Софийската градска художествена галерия, градските художествени галерии в Хасково, Търговище и Разград, както и на частни колекции в България, Канада и Япония. По проект на скулптора са изградени паметници в Русе, Търговище, Шумен, Благоевград, Банско, Созопол, Стражица, Чирпан и други градове, както и портретни бюстове. Една от най-известните творби на Петър Куцаров е паметникът на Никола Симов – Куруто, първия знаменосец на Ботевата чета, в родния му град Ески Джумая (днес Търговище), който е открит на 1 юни 1963 г. Куцаров е част от творческите колективи, създали Пантеона във Варна, построен в памет на загиналите борци против фашизма и капитализма, Паметника на свободата в Шумен, символизиращ победата на комунизма над фашизма, вътрешното и външното декоративно оформление на Михайловградския драматичен театър и др. Участва и в идейни проекти за юбилейни монети и керамични пана.

Петър Куцаров умира на 11 февруари 2015 г., малко преди откриването на съвместната му изложба със скулптора и художника Стоимен Марков в галерията на Съюза на българските художници в София, която показва творби от различни периоди на техния творчески път. Тя е представена в интервюто на Юлия Петрова с един от учениците на Петър Куцаров.

      Скулпторът Емил Попов разказва за своя първи учител и творчеството му – запис 2015 г.