Футболната гордост на Стара Загора води своето начало от 1916 г. През годините отборът сменя различни имена: „Верея“, „Рекорд“, „Борислав“, „Бероя“, „Траяна“, „Светослав“, „Левски“, „Шипка“, „Строител“, „Ударник“, „Спартак“, „ДНА“, „Ботев“, „Олимпик-Берое“. „Зелено-белите“ стават шампиони за сезон 1985/86 и са двукратни носители на Купата на България.

      „Тръгвайте беройци в атака“

Официалният химн на „Берое“ е написан през 1986 г. непосредствено преди финала за Купата на България, когато отборът играе реванш срещу „Левски“. „Тръгвайте беройци в атака“ е композиран от Донка Йотова и Хасан Смирнов, а текстът е на старозагорския поет Иван Груев. Записът е направен в Радио Стара Загора, а песента е изпълнена от импровизиран хор от местни деца. Решаващият мач завършва с победа за „Берое“, а минути след финалния съдийски сигнал от уредбата на стадиона прозвучава химнът, който веднага е запят от екзалтираните фенове и се пее и до днес по трибуните на града на липите.

„Берое“ шампион! „Берое“ шампион! „Берое“, „Берое“, „Берое“ шампион! Люшка се човешкото море.
В този слънчев час зеленият отбор пак на стадиона ще сбере за подкрепа своя многогласен хор.
Всички искаме да победи пак „Берое“ в шампионски стил.
Ще се сбъднат днеска нашите мечти в пролетния радостен април.
Тръгвайте беройци в атака! Вие никъде не сте сами.
Всеки, който ви обича, чака пак „Берое“ днес да победи. 
Люшка се човешкото море.
В този слънчев час зеленият отбор пак на стадиона ще сбере за подкрепа своя многогласен хор.
Всички искаме да победи пак „Берое“ в шампионски стил. Ще се сбъднат днеска нашите мечти в пролетния радостен април. 
Тръгнаха играчите в атака, в поход сме и ние всеки ден.
Хайде с нас красив живота чака вяра от труда ни вдъхновен.
Тръгвайте беройци в атака! Вие никъде не сте сами.
Всеки, който ви обича, чака пак „Берое“ днес да победи.

      „Светът е Берое“

По случай 100-годишния юбилей на клуба известният старозагорски артист и композитор Стефан Вълдобрев написва текста и музиката на една специална песен. „Светът е Берое“ е изпълнена от самия него и групата „Обичайните заподозрени“, заедно с цяло съзвездие от фенове на „Берое“ като Поли Генова, Станимир Гъмов, Ваня Джаферович и др.

От далечни времена родените по таз земя имали били сърца на герои. Моят град от древността има много имена – най-велико е това на Берое.
Да! Да! Да! В мене бият две сърца! Две сърца – едното мое и едно за „Берое“. Имаме сърца на герои – бият само, само за „Берое“. Е-о-е… Никога на колене! „Берое“ – зелени богове.
Винаги от пепелта се въздига Феникса със зелените крила възпламенени. Над зелените липи и зелени знамена – слънцето навсякъде е зелено.
Да! Да! Да! В мене бият две сърца! Две сърца – едното мое и едно за „Берое“. Имаме сърца на герои – бият само, само за „Берое“. Е-о-е… Никога на колене! „Берое“ – зелени богове.
Няма мое, няма твое – целият свят е „Берое“! Имаме сърца на герои – бият само, само за „Берое“! Никога на колене! „Берое“ – зелени богове.

Още футболни химни и песни от съседния сектор!