„От разцеплението са минали само няколко месеца. Софийската организация на БРСДП (тесни социалисти) изживява период на укрепване, на подем. Постепенно работниците си дават сметка коя партия действително защитава техните интереси. Класовото съзнание се избистря в първите остри сблъсъци с представителите на капитала“ – това е картината нарисувана от пропагандния социалистически радиотеатър, който цели да създаде представата за смели, единомислещи, партийно индоктринирани млади хора, които са посветили живота си на един идеал – изграждането на социалистическо общество.

Пиесата е посветена на 80-та годишнина на партийната организация в София (записът е реализиран на 1 ноември 1971 година).

В исторически план Българската социалдемократическа партия (БСДП), основана на 2 август 1891 година на връх Бузлуджа, успява да обедини за кратко социалистическите сили в страната. Идеологическите различия между двете крила в партията водят до окончателното ѝ разцепление през 1903 година на широките и тесни социалисти. Действието на пиесата „Новият“ обхваща периода от есента на 1903-а до пролетта на 1904 година. Време на сблъсък на идеи, дискусии за избистряне на политическата доктрина, но и време за организиран отпор, протести и открита конфронтация с властта. И на фона на тази сива и мрачна картина се ражда любовта и надеждата, които укрепват вярата и дават сили по пътя напред.

Напред, работници, другари
веч чуй се бойната тръба
напред, бойци часът удари
часът за славната борба!

Новият!
А след него дойдоха още мнозина с такива груби ръце, с такива чисти очи – все нови и нови. И с всеки от тях ние ставахме все по-силни.

С участието на артистите:
Илия Раев (Новият), Ванча Дойчева (Люба), Венелин Пехливанов (Георги Кирков), Георги Гайтаников (Георги Димитров), Борис Арабов (Димитър Благоев), Николай Гълъбов (Георги Карпузов), Сотир Майноловски (бай Генади), Ламбо Порязов (Широканецът), Петър Гюров (поручик Беров), Стефан Великов (Теодоси Беров, баща на поручика), Лили Райнова (Василка, приятелка на Люба).

Постановка: Георги Морянов
Режисьор: Георги Милошев
Тонрежисьор: Владимир Грънчаров
Звукооператор: Георги Георгиев
Музикално оформление: Васил Маринов

Поредица Радиотеатър на социалистическия реализъм