Никола ВапцаровИнститут за литература
Никола Вапцаров със съпругата си Бойка

Стане ли дума за юбилей, най-лесно пък и логично е да се каже: за юбиляра – или добро, или нищо. 110 години се навършиха на 7 декември от рождението на Никола Вапцаров и близо 80 от тях не стигнаха, за да бъде разбран той като феномен от културната ни и социално-политическа история.

      Тончо Жечев за поетиката на Вапцаров - запис от 1979 г.

Все се намират хора, за които животът и творчеството на Вапцаров са идеологическа черга, която да придърпват до разкъсване. А самият той е бил разкъсван от съмнения относно собственото си творчество. Още от първите си стъпки в писателското поприще стига обаче до простата истина, до убеждението, че за човек, който иска да се отдаде на изкуството, да стане истински творец, е необходим дълъг, упорит и безкористен труд. Но: „Няма никога да угоднича на хората само да им се харесам. Никога. Пък ако ще това да коства цялото ми щастие.“

      Бойка Вапцарова за съмненията и прозренията на поета и неговата първа и единствена стихосбирка - запис от 1980 г.

„Той отдавна беше наясно, разказва съпругата му Бойка Вапцарова, цитирайки думите му, че „нито едно литературно движение не се явява случайно, бих бил още по-краен, нито една рима дори не пада от небето. Истината е, че всяка проява в областта на изкуството е продукт на социалните условия от дадена епоха“.

Чудно ли е тогава, че Вапцаров е поетът с отличително усещане за драмата на времето в навечерието на Втората световна война? Удивителното е, че при цялата драматичност в личното му битие, внушенията на поета Вапцаров са пропити с оптимизъм. Словото му е огряно от светлина, защото за него вярата всъщност е светлина в един несправедлив свят на унизените, гладните и нищите. Ето защо без колебание приема саможертвата като неизбежен, а не непременно търсен нравствен избор и социален дълг и намира ранната си смърт под дулата в тунела на гарнизонното стрелбище.

      Елена Вапцарова за вярата на сина й в бъдещето – запис от 1959 г.

Не му е тук мястото да навлизаме в полемиките около прикачените към личността на Вапцаров най-различни етикети, сиреч да се хванем и ние за онази черга, за която стана дума. Просто отдаваме почит към него и неговото слово, слово експресивно с на места дрезгава, на места изящна поетика, слово директно като в сблъсък или пък като ласката на мазолеста длан.