В ролята на Карл Моор в „Разбойници“ от Фридрих Шилер

Никола Динев (1926 – 1975) учи в Първа мъжка класическа гимназия и завършва театралната школа към Народния театър в класа на проф. Боян Дановски. До 1950 г. играе в трупата на Театъра. През 1950 г. група млади актьори и режисьори основават Театъра на Народната армия, сегашния Военен театър. Тук младият творец създава едни от най-силните си роли, особено след постъпването на режисьорите Неделчо Чернев, по-късно на Гриша Островски и Леон Даниел – Труфалдино в „Слуга на двама господари”, поручик Ржевски в „Синият хусар”, Скалозуб в „От ума си тегли”, Полоний в „Хамлет” и особено ролята на Карл Моор в „Разбойници”.

Режисьорката Елка Михайлова пише за него следното: „Да, Никола Динев беше роден и призван да бъде артист. Неговият Труфалдино е сочен и неизчерпаем откъм енергия и изобретателност! С едно изключително усещане за зрителя. А Карл Моор от Шилер беше сякаш ролята, за която той се беше родил… Неподражем Разказвач в „Иркутска история”, ярко публицистичен като Люцкан в „Я, колко макове”. Ето какво бих искала особено да подчертая в изкуството на Никола Динев – неговата българска интонация.”

От 1968 г. той е поканен в трупата на Народния театър. Тук се открояват бай Мичо Бейзадето в „Под игото”, „Краят на книга шеста”, „Птиците на нашата младост” и др. Особено ярка е ролята му на Виктор Франк в спектакъла „Цената” от Артър Милър, постановка на Моис Бениеш.

И нека завършим отново с думите на Елка Михайлова: „Много ми е интересно да изиграя един съвременен Фауст – споделяше той в театъра. – С цената на какво ли бих постигнал една вечна младост… и едно безсмъртие?”

Тази мечта, без да подозира, той осъществи и чрез гласа си в БНР.

Текст: Мая Бениеш