Националната художествена галерия (НХГ) е най-големият и внушителен музей в страната с над 41 000 произведения на живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство. Намира се в сградата на бившия царски дворец в София заедно с Националния етнографски музей. Помещенията, служили навремето за тронна зала, голям салон, кабинет и ложа, са построени от виенския архитект Румпелмайер в стил рококо.

Националната художествена галерия е създадена с постановление на правителството на 24 ноември 1948 г. като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която наследява доста от експонатите си. Официално приема името Национална галерия през 2015 г. Нейно притежание са най-богатата сбирка от християнското изкуство по българските земи (IV – XIX в.), едни от най-забележителните постижения на българските майстори от Възраждането до наши дни, образци на европейското изкуство (XV – XX в.) и уникални творби от Африка, Азия и Америка.

Галерията понастоящем обединява и залите на „Квадрат 500“, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музея на социалистическото изкуство, „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“ и къщите музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

Мисията на Националната галерия е да съхранява, изучава и обогатява националната колекция от българско и чуждестранно изкуство за съвременните и бъдещите поколения. А посоката на развитие е преобразяването ѝ в притегателен художествен център – форум на различни културни събития, на контакти и влияния, които свързват България със света.

      „Склад на паметта, носеща отговорности пред бъдещето“ – разговор за НХГ с директора Ярослава Бубнова в предаването „Музей в ефира“ – запис 2018 г.