архив БНР
Генералният директор на БНР Александър Велев (вдясно) връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов.

В деня на 83-тия рожден ден на Радиото – 25 януари 2018 г., на официална церемония в Първо студио за осемнадесети път бяха връчени годишните награди на БНР.
Голямата награда „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за значим принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик.

В категория Награда за радиопредаване /радиопроект/ мултимедиен проект, музикален проект на БНР колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година бе отличен екипът на archives.bnr.bg, подготвил и реализирал първия етап на уеб базирана система от данни на Архивния фонд на БНР – Анелия Кръндева, Мария Пеева, Марина Бекриева, Меглена Димитрова и Радослав Диков  с активното съдействие на колегите им от Справочна редакция, Фонотека и Златния фонд.

Генералният директор на БНР Александър Велев връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов с думите: Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радиопоколения от 1935 година до наши дни.За кратък период екипът разработи лого, визия, структура на сайта и оттогава БНР предлага отворен достъп до част от този архив чрез уеб базирана система от данни.

Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2017 г. получиха екипите на музикалните редактори, които устояха на натиска срещу БНР от „Музикаутор“ в началото на миналата година.

Наградата за радиожурналистика се връчва за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия. Неин носител за 2017 г. е Пламен Коцев от РРС Видин.