Винаги сред най-силните и авторитетни у нас, но и оркестър с мисия. Такъв е Симфоничният оркестър на Българското национално радио през повече от 70-годишната си история.

Началото е поставено през далечната вече 1948 г. След войната нуждата от симфоничен оркестър, който да участва в живите радиопредавания и да прави записи на български творби, води до временното решение към радиото да бъде прикрепен бившият Царски оркестър. Но бързо става ясно, че за тази дейност е по-удачно създаването на нова формация. Така през август 1948 г. са назначени 28 музиканти с ръководител Васил Стефанов и концертмайстор известната Недялка Симеонова. Началото е трудно. Повечето от музикантите са млади и неопитни, сериозни са проблемите по създаването на балансирана ансамблова звучност, а и малочислеността изисква специфичен репертоар. Картината започва да се променя след 1951 г., когато начело на Държавния радиооркестър (така се наричал тогава) застава Влади Симеонов. Диригент със стабилно образование, специализирал в Рим и Виена и вече доказал организаторските си възможности при основаването на Пловдивската филхармония. Оркестрантите стават 60, изявите се умножават, авторитетът укрепва, репертоарът се разширява. Симфоничният оркестър на БНР постепенно се превръща от сборен колектив за изпълнение на конкретни задачи в истински оркестър. За да се утвърди с годините като един от водещите в България.

Неоспорим факт е, че историята на един състав до голяма степен се създава и гради от личностите, които го ръководят. От 1954 г. на диригентския пулт отново застава Васил Стефанов. Епохата Васил Стефанов – до 1988-а. Белязана от висок професионализъм и взискателност, от постоянна, неотменно прецизна работа, от творчески постижения в концертните изяви и смайващо широк репертоар. Други ярки имена, едни от най-добрите български диригенти, оставили своя отпечатък в израстването и работата на Симфоничния оркестър са: Александър Владигеров, Васил Казанджиев, Милен НачевРосен МилановЕмил Табаков, Росен Гергов. От 2017 г. диригентската палка поема Марк Кадин.

Всеки музикален сезон на оркестъра с традиционните концерти в петък в зала „България“ е неизменна част от културния облик на столицата. Записите са отличителната черта и същността на радиооркестъра – те се реализират в концертното „Първо студио“, което е сред 10-те най-добри в Европа. Освен за фонда на Българското национално радио, Симфоничният оркестър на БНР записва за реномирани световни звукозаписни компании.

Съставът е концертирал в Южна Корея, Франция, Испания, Унгария, Холандия и Германия. Гостувания, които доказват, че може да мери сили с големите по света. Примери в това отношение – много, но ще споменем само интересния факт, че радиооркестърът е първият български състав, който изнася концерт в престижната зала „Плейел“ в Париж през 1965 г., който се излъчва директно и по Френското радио. И с радост можем да отбележим, че добрите традиции не само са носени с гордост, но и получават продължение и нов блясък. Затова към многобройните си отличия Симфоничният оркестър на БНР наскоро добави още едно – голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018 г. Признание, което напълно заслужава.

Музикалните състави на БНР