themysteryofthebulgarianvoices.com
Женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“
      „Притури се планината“ - музика: Филип Кутев, солист: Стефка Съботинова - запис 1976 г.

„Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия след издаването на изключително успешния едноименен албум през 1987 г. С него хорът добива световна известност и прави турнета по цял свят. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. През 1997 година продуцентът Марсел Селие – собственик на търговската марка „Мистерия на българските гласове“, разрешава единствено на хора на БНТ под диригентството на Дора Христова да носи това име.

      Дора Христова за работата и проблемите – запис 2002 г.

Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ в БНР Георги Бояджиев. Първи диригент е Борис Петров. Истински съставът израства при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът се утвърждава като един от най-добрите в България. Музика за този състав са писали композитори като Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев. Сред солистите на хора са едни от най-ярките изпълнителки на български народни песни: Ева Георгиева, Севдалина Славова, Димка Владимирова, Руска Недялкова, Мария Кокарешкова, Анастасия Костова, Надежда Хвойнева, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Стоянка Бонева, Олга Борисова, Павлина Горчева, Кремена Станчева, Василка Андонова, Стефка Съботинова, Калинка Згурова. От 1952 до 1990 г. хорът е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 г. хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 г. певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина. Албумите им няколко пъти са номинирани за наградата „Грами“. Получават я през 1990 г. за „Le Mystère des voix bulgares. Volume Two“. През 1994 г. отново са номинирани за „Грами“ за албума с коледни и лазарски песни „Ритуал“.

През годините, разбира се, заради уникалния продукт, който предлагат, те са търсени за различни артистични проекти. Хорът записва музиката за игралния филм „Бункер хотел Паласт“, песента „Пиперо“ – версия на италиански на „Дилмано, дилберо“, заедно с италианската група „Елио елесторие тезе“. Две песни на състава са включени в албум на Ванеса Мей. През 2000 г. специално записани песни звучат в Международния мост „Ватикана поздравява света с 21 век“. През 2005 г. певиците са поканени в Люксембург по време на подписването на договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, а хоровият състав е обявен за културен посланик на България в Европа. През 2008 г. записват изпълнение за популярната компютърна игра „Сам в тъмното“. През същата година изнасят самостоятелен концерт в Европейския парламент в Страсбург. В края на дванадесетото турне на състава в Америка през 2008 г. в зала „Кенеди център“ във Вашингтон се състои голям концерт с участието на Боби Макферин, който изпълнява няколко песни заедно с хора. У нас са издадени три самостоятелни албума под диригентството на Дора Христова. Последният е „Златна колекция“ с концертни записи.

      Изказвания на хористки за отношенията им, репертоара и успехите по света – запис 2002 г.

По тази публикация работи Радослав Диков