Мати ПинкасКолаж: Меглена Димитрова

Оперна певица с успешна сценична и педагогическа дейност, при която музиката минава през ума и сърцето, за да въздейства на публиката. „Сопран с отлична постановка и вокална техника“, „изискана камерна певица“, „артист с ярка индивидуалност“– това са само част от оценките, които медии правят за нея.

„Мати Пинкас винаги е блестяла с красивия си тембър, но аз искам да подчертая, че тя е една от най-интелигентните и образовани певици в Софийската опера, които съм срещал. Тя не само е първокласен музикант, но и педагог, и актриса. Всичко това се проектира в нейната сценична дейност.“ – споделя проф. Павел Герджиков в интервю за Националното радио от 2016 година.

Мати Пинкас (11 август 1921 – 18 август 2016) е родена в София. След ранната смърт на бащата, семейството живее трудно. Като ученичка, за да помага финансово, Мати преписва ноти и пее, също като майка си, която владее отлично френски език и знае романси, френски и български песни. Участва в училищни представления и детски оперети. Към тези години, своя път към сцената и първите си учители Мати Пинкас разказва в запис от 1979 година:

Чуйте песента „От планина слиза младо овчарче“ по музика на Панчо Владигеров – запис от 23 март 1955 година. Изпълнението е на Мати Пинкас, в съпровод на автора.

Още след третия месец от обучението си при Людмила Прокопова, Пинкас излиза на сцената на Военния клуб в София. От 1 май 1950 година певицата е в трупата на Софийската опера, отначало като стажант-артист, а след две години и като редовен артист. Репертоарът на Мари Пинкас е впечатляващ по обем и диапазон. Тя с лекота изпълнява творби от Глук и Хeндeл, през Мoцaрт, Бeтoвeн, Вeрди, Бизе и Мусоргски, до Прoкoфиeв и Пулeнк. В запис от 2001 година певицата разказва за своите роли:

Монолог на Наташа от операта „Война и мир“ на Прокофиев, изпълнява Мати Пинкас в съпровод на Държавния радиоорк