Портрет на Кирил Дончев, 1997 г., автор: Андрей Даниел Левиев, частна колекция
Портрет на Кирил Дончев, 1997 г., автор: Андрей Даниел, частна колекция
      Тема от филма „Преброяване на дивите зайци“

Лицата на музиката в образ и звук

Андрей Даниел е роден на 28 март 1952 г. в Русе. През 1977 г. завършва Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) в София, специалност „Живопис“ при проф. Добри Добрев. Професор по живопис в Националната художествена академия. Член-кореспондент на БАН. Член на СБХ. Реализира повече от 25 самостоятелни изложби в страната и по света. Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата.

Има подчертан интерес към музикалната тематика – още през 1985 г. представя на Международната младежка изложба в София голямоформатен триптих, посветен на Бетовен, Стравински и Гершуин. През 1985 – 1986 г. осъществява изложбата си „101 цигулки“ в зала „България“. Автор е и на изложбите „Правячи на музика“ I и II, „Така правят всички“ (изложба, посветена на Моцарт, съвместно с Греди Асса и Вихрони Попнеделев), на картината „Музиката на XX век“, портрети на Кирил Дончев, Методи Недялков, Димо Димов, Георги Кънев, Валентин Геров, Гина Табакова, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен.

Кирил Дончев (роден на 21 февруари 1936 г.) – композитор, носител на „Аскеер“ за цялостно творчество през 2008 г. Песните му са послания, притчи или както казва самият той –просто знаци! Автор е на музиката за повече от 240 театрални постановки, над 65 игрални и повече от 30 документални филма. От 1962 г. професионалната му реализация е свързана с театралната и филмова музика. Работи като диригент и композитор във Военния театър (1962 – 1971) и театър „София“ (1972 – 1988) в столицата, а от 1989 г. е композитор в Народния театър „Иван Вазов“. Пише музика за постановки за почти всички театри в България, както и за театри в Москва, Варшава, Берлин, Прага.