Лина Бояджиева в ролята на Прасчо от "Мечо пух", 1985 г.
Лина Бояджиева в ролята на Прасчо от "Мечо пух", 1985 г.
      „Лека нощ, деца“ на Петър Ступел, изпълнява Лина Бояджиева

Актрисата Лина Бояджиева е родена на 18 юли 1928 г. в София. Ролите ѝ я нареждат сред най-успешните куклени актьори в българското театрално изкуство. Най-голяма популярност обаче Лина Бояджиева печели с песента на Сънчо от „Лека нощ, деца“ , написана от именития български композитор Петър Ступел по текст на Димитър Спасов.

      Лина Бояджиева разказва за щастливата си роля Сънчо – запис 1998 г.

„Лека нощ, деца“ звучи в национален ефир в продължение на четири десетилетия всеки делничен ден от 19.50 преди вечерните новини на БНТ. За първи път песента е записана от Радиооркестъра и излъчена през 1960-а.

      Лина Бояджиева за влиянието на Сънчо върху децата – запис 1998 г.

Лина Бояджиева е сред основоположниците на кукления театър в България заедно с Мара Пенкова. Първата ѝ среща на сцената е с едно зайче, което ѝ отваря пътя към магическия свят на куклите, и се превръща в нейния любим персонаж. Изиграва различни роли – зайчета, мечета, лисици, златната рибка от „Рибаря и златната рибка“, Пепеляшка, птичката от „Петя и вълкът“, Маша Загубаша и много други. Партнира си с редица режисьори, сред които: Лиляна Дочева, Атанас Илков, Иван Теофилов, Сергей Висонов и Любен Гройс.

Кукленото изкуство остава голямата страст в творческия път на Лина Бояджиева. В Царево (бивш Мичурин), където семейство Бояджиеви се събирали на почивка с приятели, децата я наричали лельо Кукло. „Мен ме викаха и в Младежкия театър, и в Музикалния театър, но аз не пожелах да оставя куклата, като че ли по-лесно ми беше с куклата в ръка да предам и настроение, и емоция, и не можех да си представя, че мога да бъда на жива сцена. И къде ще си слагам ръцете, аз съм свикнала с ръката нагоре и куклата да е в мене.“

Лина в началото на 50-те години на XX в.

Музиката съпътства Лина Бояджиева през целия ѝ живот. Съпругът ѝ Атанас Бояджиев е композитор и автор на филмова музика, а синът ѝ Кристиян Бояджиев – композитор, аранжор и продуцент.

„Понеже много пътувах с театъра, Криси ми правеше списък на песните, които да нося, във вид на плочи. Обиколих много градове и винаги търсих плочата, която трябваше да му донеса. Оставаха пари и за дрешки, разбира се, но винаги гледах неговите поръчки да бъдат изпълнени, защото знаех, че това е неговият живот. Събираха се с приятели, за да слушат плочите. Така че моят живот мина в музика, между двама музиканти. Щастливо се живее между такива хора.“

      „Дайте ми ласкa“ по музика на Атанас Бояджиев, изпълнява Лина Бояджиева

През 70-те години на XX в. Лина Бояджиева е поканена да запише песента „Дайте ми ласка“ по текст на Богомил Гудев, композирана за серията „Бал на острова“ от втората филмова поредица „На всеки километър“. Тя се превръща в категоричен шлагер в националния радиоефир. Гласът на Лина звучи и в дует със Стефан Данаилов, с когото записва друг радиохит – „Книгата на любовта“, също по музика на Атанас Бояджиев.