ДМТ "Стефан Македонски"
На сцената на ДМТ „Стефан Македонски“ Лиляна Жабленска играе в над 30 постановки
      Лиляна Жабленска изпълнява арията на Адела из II действие на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус – запис 1970 г.

Лиляна Жабленска, родена на 8 октомври 1918 г., е известна наша оперетна артистка, сопран и вокален педагог. Завършва Музикалната академия като ученичка на Людмила Прокопова. Прави своята професионална специализация във Виена, а дебютът ѝ в Грац е в ролята на Джилда от „Риголето“ на Верди.

При създаването на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ Жабленска постъпва като солистка в него. Участва в над 30 постановки, в които извисява красив лиричен глас със стабилна колоратурна техника. Изгражда запомнящи се с индивидуалност и лиричен характер роли в постановките „Младостта на маестрото“, „Една нощ във Венеция“, „Прилепът“, комичната опера „Ако бях цар“ и др. Може би най-яркото ѝ присъствие в нашия музикален живот е като вокален педагог в Държавната музикална академия. След завръщането си от Виена става асистентка на проф. Христо Бръмбаров и работи с много от неговите ученици.

      Интервю на Жабленска за работата и учениците на Христо Бръмбаров – запис 1985 г.

Впоследствие тя създава много именити певци с успешна международна кариера като Гена Димитрова, Калуди Калудов, Златомира Николова, Елена Стоянова. Лиляна Жабленска работи като вокален педагог и в Куба и Пхенян.

От 2000 г., след създаването на Бургаската държавна опера, е неин директор за няколко години.