„Аз съм един скептичен романтик, макар че съм способен да правя и много весели спектакли. Заради възрастта не мога да продължавам да бъда наивник, какъвто бях през годините. Признавам, че наивността ми помагаше в професията. За твореца е полезно да остане дете. Да се удивлява на всичко. Талантът всъщност е способността да се удивляваш.“

      Споделени мисли на твореца за режисьорската професия, отговорността при избора на пиеси и подбора на актьорите – запис 1996 г.

Той е Крикор Азарян и попада в театъра на 32 години. На 28 иска да стане актьор, но се оказва, че му е „минала възрастта“. И склонил да учи режисура. Така режисурата печели една от съвременните ни емблеми, но пък актьорската гилдия губи вероятно универсален талант. Който е общувал с него около сцената, е усетил една витална артистичност, струяща от произведението. Студентите му го боготворят. Колегите му се съобразяват с него.

Почти невъзможно е да се събере само в една дума цялата същност на личност като Крикор Азарян. Студентите му през годините обаче отдавна са го направили – за тях той е Професора. Обикновената университетска титла в случая е без значение. Защото „Професора“ не е звание, а отразява житейското призвание на режисьора. За всички, докоснали се до него и привлекли вниманието му, той остава Учителят, духовният баща.

Професорът открива и моделира лицата на новия български театър не само в сценичен, но и във философско-житейски план. Сред най-известните му ученици в НАТФИЗ, където преподава 30 години, са Владимир Люцканов, Мариус Куркински, Петър Попйорданов, Валентин Танев, Камен Донев, Рени Врангова, Галин Стоев, Димитър Маринов.

„Професора“ не е единственото прозвище на Азарян. На другия полюс стои шеговитото Коко. Всъщност самият той обича да оприличава себе си на клоун – начин да се дистанцира от манията за важност: „На моите години като знам, че ме наричат Коко, сигурно ме смятат за някой клоун.“ Но когато е сериозен, напомня, че носи голямо „бреме и отговорност“, тъй като името му идва от първия светец, въвел християнството в Армения – Св. Крикор Лусарович (носещ светлина).

Крикор Азарян е роден на 15 март 1934 г. в Пловдив. Работи най-дълго като режисьор в театър „Българска армия“. Бил е главен художествен ръководител на театър „София“, главен режисьор в Сатиричния театър, режисьор в Народния театър в София и Драматичния театър в Пловдив. Поставя повече от 100 театрални постановки. Много известни са произведенията му по Антон Чехов – „Чайка“, „Три сестри“, „Вишнева градина“, но освен тях поставя пиесите „Януари“ и „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Дванайсета нощ“ и „Крал Лир“ от Уилям Шекспир, „Дневникът на един луд“ от Николай Гогол, „Петрол“, „Кълбовидна мълния“ и „Автостоп“ от Иван Радоев, „От земята до небето“ от Никола Русев, „Хенрих IV“ от Луиджи Пирандело, „Буре барут“ от Деян Дуковски и много други. Режисьор е на игралния филм „Всички и никой“ (1978) по Йордан Радичков. Гостува като режисьор в Русия, Полша, Сърбия, Македония, Германия. Носител е на всички български театрални награди, включително на почетен „Аскеер“, както и на орден „Стара планина“, първа степен.

„Професор Азарян е един от най-видните интелектуалци на съвременната българска култура, деен участник в множество обществени и културни форуми, институции, начинания; с постоянно и твърде забележимо присъствие в продукциите на всички медии, културни и театрални специализирани издания като високо ерудиран експерт по театрални и културни проблеми“ – казва за Професора театралният и кинорежисьор Красимир Спасов. И продължава за Човека: „Коко добре познава най-съществената страна на човешкото битие – страданието. То – страданието – е облагородило всичко, което е той. И буйната му арменска природа, и съзнанието му за добро и зло, неговото човешко, гражданско и професионално поведение, неговото творчество. „Малкият човек“ винаги е бил за него предпочитан обект на изследване и художествено изобразяване.“

Потомък от две арменски преселнически семейства – едното от Пловдив, а другото от Сливен, Крикор се ражда и израства в Града на тепетата. Атмосферата на Стария Пловдив, детството и спомените си режисьорът побира в арменското „цаватар арнен“ (да ти взема болката), което изразява готовност за помощ – какво се е случило, нека да ти взема болката…

      Режисьорът за първия си голям житейски урок, формирал и веруюто му в професията: „Видимото в живота много често лъже, а истинските стойности са скрити“ – запис 1994 г.

Крикор Азарян къта до последния си дъх енергийните полета на Стария град и усещането за сродни души на всички пловдивчани, идващи там някъде в отдалечеността от детството. „Бог заживя в мен в арменския колеж „Мъхитарян“, който се намираше на Сахат тепе, а преподавателите ни бяха духовни лица, свещеници. Винаги занятията започваха в църквата към самия колеж“, споделя той след години. А бъдещето му на режисьор покълва от богатството на детското въображение. „Богатството ми беше фантазията. Имах една игра, която е оформила вероятно и бъдещето ми като режисьор. Аз спях в една стаичка, таванът беше дървен. От дъждовете всичко беше на петна, напукани дъски… И вечер, като лягах, като гледах тавана, изплуваха образи. Започваха да се оформят разни митологични същества. Лагери се образуваха, започваше някакъв бой, война между едните и другите. Постепенно така се пристрастих, че бързах да се прибера. И особено когато имаше луна, всичко много по-релефно оживяваше. Това беше моята игра. Страшно беше! И този филм траеше, докато заспя. Но заспивах едва когато стигахме до развръзката. Е, точно тогава започнах да направлявам сюжета. Винаги добрите побеждаваха. Винаги!“

      Редакторката Майя Динева си спомня как във ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев влязъл новият асистент: „За нас той стана и остана Коко – приятелят, съратникът, за цял живот “ – запис 2009 г.

„В него съжителстваха детето, мъдрецът от народа и интелектуалецът“ – казва писателката Севда Севан. А способността си да се удивлява Коко Азарян запази до последно.