Костадин Руйчев (10 ноември 1923 г. – 30 ноември 2015 г.) е един от основоположниците на сценичното танцово изкуство у нас. Той е основател на Ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ и три десетилетия е негов хореограф и ръководител. Роден е в село Долен, Гоцеделчевско, и закърмен с музиката и танците на Пиринския край. Костадин Руйчев расте с чувство на дълг за съхранението на българския фолклор.

„Майка ми знаеше над 300 песни, баща ми умееше да свири на различни инструменти, вуйчо ми беше гайдар в Долен, свиреше много добре с една групичка кеменджии и тъпанджии. Хора́ се играеха всяка неделя в селото и най-вече по големите празници“ – споделя хореографът и допълва: „Това, което съм запомнил, искам да го опиша за поколенията, написал съм пет книги за фолклорното танцово богатство на нашия народ.“

През 1946 г. Костадин Руйчев заедно с Зафир Кънчев създават първия самодеен ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ (по-късно преименуван на Неврокопски). „Обикаляхме по селата в окръга и издирвахме фолклор. Това, което предизвикваше по-голям интерес, го пресъздавахме на сцената. Спомням си как се впечатлих от една сватба в село Дебрен. Поставихме я веднага на сцена. Като ръководител, аз не участвах, но тогава се наложи да играя ролята на зетя. Имаше една еврейка Сара, която по-късно замина за Израел, хубава девойка, тя беше булката. И играем в Кочан, цялото село се събра да гледа представлението на поляната. И след концерта идват при мене някои от по-възрастните хора и ми честитят за хубавата сватба, която съм направил, мислейки си, че са присъствали на истинска сватба“ – спомня си Костадин Руйчев.

В продължение на 8 години ансамбъл „Яне Сандански“ изнася 650 концерта. След като неговата дейност в разпространението български фолклор се разраства, Костадин Руйчев и другите съоснователи внасят предложение в София за сформиране на професионален състав от 37 души. Според излязлото решение обаче ансамбълът не може да бъде в Гоце Делчев, където реално се намира базата на „Яне Сандански“. Така през 1954 г. Костадин Руйчев създава Ансамбъла за народни песни и танци „Пирин“ в Благоевград.

      Хореографът говори за спецификите на Русалийското, Караюсуфското и Ширто хоро – запис 2013 г.

Костадин Руйчев има съществен принос в организираното сценично изкуство. Няма фолклорен състав в района, на който да не е помогнал с познанията и опита, натрупан през годините. С проф. Райна Кацарова обикаля с месеци по етнографски експедиции около Благоевград и Гоце Делчев, за да събират и описват фолклор. Заминава сам за София и търси по сандъците на Етнографския музей нещо достатъчно охарактеризиращо и впечатляващо, което да използва за направата на костюмите на ансамбъл „Пирин“. Името на Костадин Руйчев стои сред най-големите фолклорни познавачи на Пиринския край.

Още от „Фолклорните ансамбли“