„Просто си върша работата… резултатите говорят сами по себе си“

Сензация. Така в музикалните среди определят назначението през 2008 г. на Албена Данаилова за концертмайстор на Виенската филхармония (от 2010 г. на постоянен договор). Талантливата българка е първата жена, заела тази позиция в познатия със своя консерватизъм оркестър (с над 150-годишна „мъжка“ традиция). Ниво, авторитет и здрави нерви. Това са необходимите качества за заемане на концертмайсторска позиция, смята Данаилова.

      За работата в оркестъра, натоварването и отговорността на позицията

Данаилова е родена в София в музикално семейство. Дъщеря е на пианистката Виолета Попова и цигуларя Боян Данаилов. Завършва Музикалното училище в София и консерваторията, а по-късно Академията за музика и театър в Рощок. Преди да се включи във Виенската филхармония, тя свири като концертмайстор в Лондонския филхармоничен оркестър и после в Баварската опера в Мюнхен. Изключителен престиж и страшно много работа. „Сметката се плаща. Но пък е за нещо много красиво, възвишено и хубаво. Мечта на всички ни“, коментира младата цигуларка, един от талантливите ни и високо ценени музиканти, достигнали световна величина в своята област.

„Като дете винаги съм искала да чуя концерт на Виенската филхармония наживо. И го чух от най-хубавото място. Даже свирих“, казва с усмивка известната ни цигуларка. А ето как Албена Данаилова усеща атмосферата на австрийската столица, „нещо, което вече го няма в 21 век“.

      „Много уютно можеш да си прекарваш във Виена, хората са имали приемственост и тя е останала.“

В публикацията са използвани откъси от интервю с Албена Данаилова от 2009 г., съхранявано в Златния фонд на БНР.