БГНЕС
      Иван Абаджиев за началото на спортната си кариера и подбора на състезатели – запис от 2012 г.

Легендарният български треньор по вдигане на тежести от световна класа навършва днес достолепните 85 години. Иван Абаджиев участва за първи път като състезател (в категория до 67,5 кг) на Световното първенство в Мюнхен през 1955 г. Две години по-късно става първият щангист, спечелил медал за България – сребърен на Световното първенство в Техеран. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г. От 1 юни 1969 г. Иван Абаджиев поема националния отбор, чийто старши треньор е близо 30 години с известни прекъсвания. Първият успех на българските щангисти идва още същата година на Европейското първенство във Варшава, от което се връщат с два златни медала. На Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. печелят три златни и три сребърни медала. Успехите им се дължат на двуразовите и триразовите тренировки, въведени от Абаджиев, които са свързани с голямо физическо натоварване, съчетано с адаптация и възстановяване на организма. Треньорът с широки познания в областта на биохимията, физиологията и микробиологията има високи изисквания към спортистите си и ги натоварва до предела на силите им. Неговата логика е, че човешките възможности са безгранични и че хората нямат нужда от изкуствени стимуланти, за да използват максимално енергията си. Иван Абаджиев донася на България 79 европейски, 10 олимпийски и 59 световни титли, както и над 450 подобрения на световни рекорди. Успешната му тренировъчна методика, известна по света като българския метод, е осъждана неведнъж в страната заради политика и машинации в българския спорт. Гонен е много пъти и често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В крайна сметка е изолиран от българската тежка атлетика.

През 2011 г. Абаджиев заминава за САЩ по покана на бившия си ученик, сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен’72 Александър Крайчев, който е основал академия за подготовка на елитни състезатели за олимпиади и световни първенства в Денвил (близо до Сан Франциско). Работи като треньор и преподава своята методика на щангисти от различни страни. Междувременно изнася лекции и семинари в американски университети и институции, а авторитетни издания като „Уолстрийт Джърнъл“ публикуват статии за него.

Иван Абаджиев е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия „Васил Левски“ и с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ I степен за изключително големи заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта. Шест пъти е обявен за най-добър треньор на България, а през 2001 г. и за треньор №1 на страната за ХХ век.

За него президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Готфрид Шодел казва с възхищение: „Стана ясно – родил се е треньорът на света!“