„Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – Съединението“ – с този шаблонен израз започва всяка средно статистическа информация за отпразнуването на 6 септември. Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет. Извършва се след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.
До тук всичко е ясно, но иронията в случая е, че няколко години преди това, през 1878, в Пловдив, Търново и други български градове възниква опълчение под формата на комитетите „Единство“, които си поставят за цел национално обединение, противно на Берлинския договор. Това става под ръководството на временните руски власти. „Единство“ официално са гимнастически дружества, а неофициално се занимават с военно обучение. Години по-късно руският представител в Пловдив категорично отказва да подкрепи Съединението.

На 6 септември 1991 г. Върховният съвет на Приднестровието приема резолюция, според която започва създаването на въоръжените сили от съществуващото до тогава опълчение. Първата създадена формация е Републиканската гвардия, която на 13 декември 1991 г. отблъсква  атаката на молдовските войски в град Дубосари.
На 6 септември 2018 г. президентът на Молдова и лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски се срещат в държавната резиденция в Кондрица. Целта на срещата е да се продължи диалогът за изграждане на доверие и поддържане на стабилност в зоната за сигурност на Днестър.
По-рано тази година в интервю за вестник „Известия“ президентът на Молдова Игор Додон заяви, че руската мироопазваща мисия не може да бъде затворена за Приднестровието преди политическото разрешаване на конфликта.

И още две интересни събития, случили се в различни години на 6 септември, но свързани помежду си  – на тази дата през 1952 г. в Женева е подписана  Универсалната конвенция за авторско право и е роден  легендарният музикант Роджър Уотърс.
Джордж Роджър Уотърс е основател и член на прогресив рок групата „Пинк Флойд“, изявявайки се като басист и вокалист. Един от най-известните концептуални албуми на групата е The Wall, продаден в повече от 23 милиона копия. През 1979 г. за Another Brick in the Wall (Part II), Pink Floyd имат нужда от училищен хор и по средата на учебно занятие се обръщат към учителя по музика Алън Реншоу от зеленото училище в Ислингтън (Islington Green School). На децата от хора не е разрешено да изслушат останалата част от песента и след като изпяват припева, те са разочаровани, защото искали да чуят солото на Гилмор. Припевът е презаписван 12 пъти, за да се създаде впечатлението, че хорът е от повече деца, а всъщност пеят 23 ученика на възраст от 13 до 16 години. Въпреки че училището получава сумата от £1000, няма договорно споразумение за хонорари. Според закона на Великобритания за авторското право от 1996 г. тези хонорари са задължителни и след като членовете на хора са открити от музикалния агент Питър Роуън от RBL Music, те съдят групата. Професионалистите от музикалната индустрия оценяват, че на всеки ученик се дължат по £500.
Въпреки че България се е присъединила не само към Универсалната конвенция за авторско право, а и към множество други сродни конвенции, въпреки че първият български Закон за авторското право е приет още през 1921 г., то у нас все още има редица неясноти по отношение на тези права, особено свързани с употребата на произведения в интернет.

Това беше всичко за 6 септември от мен и за прочелите до край тези редове знайте, че според едно руско православно поверие, ако вали на Евтихия (днес), то тогава есента ще бъде суха, а реколтата (следващата година) ще бъде богата.

Антон Митов