Хор „Христина Морфова“
      „Славей ми пее“ – текст: Богдан Морфов, музика: Георги Златев-Черкин, диригент проф. Лилия Гюлева – запис 1986 г.

Забележителният женски хор „Христина Морфова“ при Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ – София е първият български състав, донесъл на страната ни първа награда от международен хоров конкурс – в Ланголен (Великобритания) през 1965 г., под диригентството на Лилия Гюлева (5.01.1933 – 26.07.2003 г.). С него я свързват повече от четири десетилетия творчески път, започнал през 1957 г. В богатата колекция от престижни отличия на хора са лауреатски звания и златни медали от национални и международни хорови форуми, сред които са и тези в Мидълзбро (Великобритания), Лайпциг (Германия), Гориция (Италия), Толоса (Испания), Анкара (Турция), Варна и др. Съставът осъществява запомнящи се концертни турнета в Чехия, Словакия, Унгария, Германия, Белгия, Австрия, Холандия, Италия, Гърция, Македония, Румъния, Израел и още много страни.

Самодейният хор е основан през 1936 г. от проф. Людмила Прокопова, пианист и музикален педагог, за увековечаване името на българската оперна прима Христина Морфова, наречена „българският славей“.

      Оперната певица Райна Михайлова, бивша солистка на състава, за историята му и харизматичната личност на неговия патрон в разговор с музикалния редактор Жейна Папазова – запис 1986 г.

Под ръководството на проф. Лилия Гюлева, която е сред най-ярките представители на българската хорово-диригентска школа, хор „Христина Морфова“ се утвърждава като един от най-добрите български състави, който представя художествените достижения на нашето хорово изкуство и допринася за широкото му международно признание. Проф. Гюлева придава особено голямо значение на интерпретацията на произведения на български композитори, както и на творби на съвременни автори с познаване на новите музикално-изразни средства. В това отношение тя създава еталони и затова много български и чуждестранни композитори посвещават свои произведения на нея и хор „Христина Морфова“. Като професор по хорово дирижиране в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София Лилия Гюлева подготвя много млади таланти, които имат успешна кариера в България и зад граница. Тя е автор на първия български учебник по хорознание (съавтор е проф. Емил Янев), високо оценен у нас и в чужбина, на други учебни помагала, редица научни изследвания и педагогическа литература. За артистичния и научен авторитет на диригентката по света говори и фактът, че често е канена за член на международни журита, ръководител на международни майсторски класове по дирижиране (напр. в България, Португалия, Япония, Гърция), за лектор на международни научни прояви и пр. Проф. Гюлева е основател на Балканския хоров форум. Наред с професионалните си изяви развива и активна обществена дейност, а вниманието й е насочено основно към развитието на българските читалища.

      „Работата ми в хора стана моя творческа съдба“, споделя именитата диригентка в интервю от 1974 г.

Богатият репертоар на хоровия колектив обхваща произведения от различни музикални епохи и стилове – от предкласиката до наши дни, от хорови миниатюри до кантатно-ораториални произведения. Той има студийни и документални записи в БНР, Радио Бремен, Холандското радио, както и издадени грамофонни плочи, дискове и телевизионни филми. Вече повече от 14 години главен художествен ръководител на хор „Христина Морфова“ е видният български диригент, педагог и общественик акад. проф. Емил Янев, а от 1996 г. диригент на състава е Таня Никлева-Владева, ученичка на проф. Лилия Гюлева. Тя е носител на множество награди, сред които е и първа награда на първия Международен конкурс за млади хорови диригенти в Будапеща през 2001 г. За това си постижение Таня Никлева-Владева е номинирана за годишната музикална награда „Кристална лира“, присъждана от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.