Георги Шагунов

Георги Шагунов (15.03.1873 – 10.11.1948) е един от първите български капелмайстори, автор на музиката на марша „Заветът на дедите“, станал популярен като „Един завет“, по стихове на Иван Йончев.

В родния си град Пловдив Георги Шагунов учи във френския католически колеж „Св. Августин“. През 1889 г. завършва лицея „Сен Жан“ в Лион, а след това вместо медицина, каквото е било желанието на родителите му, записва Лионската държавна консерватория, където учи валдхорна, корнет, теория на музиката и дирижиране при проф. Луджини. След завръщането си в България през 1895 г. е военен диригент в Пловдив, а след това в Лом. От 1897 г. се установява в Бургас, където живее до края на живота си. До пенсионирането си през 1930 г. е капелмайстор на духовия оркестър на 24-ти Черноморски пехотен полк, успешно участвал във всички войни за национално обединение след Освобождението и във Втората световна война. По време на Балканската война Георги Шагунов е капелмайстор на 30-ти Шипченски полк. Той има много важен принос за развитието на музикалното дело в Бургас. Композиторът е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ през 1910 г. и първият преподавател по медни духови инструменти в Народното музикално училище, създадено към него през 1921 г. Работи неуморно за повишаване на музикалната култура на своите оркестранти, на младежите и любителите на изкуството. По негова инициатива е създаден ученически духов оркестър. С музиканти от военния оркестър и представители на Музикалното дружество маестро Шагунов основава салонен оркестър, който бързо става популярен и има много изяви, а за репертоара му пише валсове, танга и фокстроти. Той поставя и началото на традицията на провеждането на концерти на открито. Интересен момент от биографията му е, че е един от първите колоездачи в Бургас, който пристига тук от Пловдив с колелото си, и сред основателите на спортния клуб „Бургаско съюзно колоездачно дружество“ (1905 г.), на който посвещава марша си „Бургаски колоездач“ за духов оркестър. Георги Шагунов е също така автор на първия химн на най-стария бургаски спортен футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“ Неслучайно е наречен от съвременниците си „бащата на музиката“ в Бургас и приживе е обявен за негов почетен гражданин.

Като композитор и музикален педагог Георги Шагунов, който започва да композира на 16-годишна възраст, е един от водещите деятели с изключителни заслуги за музикалния напредък на България. Автор е на камерна и симфонична музика, произведения за духов оркестър и др. Голяма част от оркестровите му творби са посветени на имена и събития от българската история. В музиката му преобладават сюитните форми, свързани с българския фолклор. Военните маршове представляват значителна част от творчеството на композитора. От него са запазени над 250 марша, както и произведения от всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика. За половин век творческа дейност Георги Шагунов създава около 2000 произведения, в това число тържествения химн „Независимостта“. Маестрото написва текста и музиката му още в същия ден, на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., веднага след обявяването на независимостта на България с манифест на княз Фердинанд. Дефилирайки по улиците на Бургас, оркестърът на 24-ти Черноморски пехотен полк на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява химна „Независимостта“ заедно с тогавашния химн на страната „Шуми Марица“.

      Химн „Независимостта“
Музика и текст: Георги Шагунов, оркестрация и аранжимент: Методи Матакиев, изпълняват Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР, диригент Методи Матакиев