Генко Генов е музикант с широка култура, изтъкнат музиколог и културен деец, положил много усилия и талант за популяризирането на българската поп музика и създал престижна сцена за изява на нейните таланти, както и за популяризирането на творчеството на наши композитори в България и чужбина. Основател и директор на Международния фестивал на българската естрадна песен „Златният Орфей“.

Роден на 28 юли 1928 г. в Бургас, Генко Генов извървява пътя на самобитния и непримирим съзидател. От дете започва да се занимава с музика и чужди езици. На 13 години изнася първия си самостоятелен концерт, на 16 вече свири пред публика Първия концерт на Чайковски. Възпитаник е на „Дойче шуле“ в София, след което завършва Българската държавна консерватория в класа на известния композитор и пианист проф. Димитър Ненов. Можел е да има успешна пианистична кариера, но поради нещастен инцидент тя не се реализира. По съвет на професора си се ориентира към музикологията и през 1960 г. заминава на летните курсове в консерваторията „Бенедето Марчело“ във Венеция, после за Париж, където специализира в Института по музикология към Сорбоната. По-късно, в годините на „Златният Орфей“, контактите, които е създал с колеги във Франция, се оказват много полезни.

Посветил се на музикознанието, организира концерти на български композитори из страната и зад граница, прави предавания в чуждестранните медии. От 1962 до 1964 г. работи в държавното предприятие „Разпространение на филми“. През 1965 г. е назначен за музиколог в държавната туристическа организация „Балкантурист“. По негова идея същата година в курорта „Слънчев бряг“ се провежда конкурсът „Песни за българското Черноморие“ с цел да се стимулира развитието на българската популярна песен. Две години по-късно той вече носи името „Златният Орфей“. Воден от мисълта, че трябва да се въздейства естетически на най-широк кръг от хора, да се даде простор на песни, които да влязат в програмата на радиото и телевизията, на театралната сцена и в залите, Генко Генов създава и като негов директор развива най-авторитетния български песенен форум, който добива огромна международна известност и става събитие №1 по гледаемост не само у нас, но и в системата на някогашната Интервизия. Фестивалът става сериозен подтик за творчество на родните композитори в естрадния жанр като Йосиф Цанков,