Филип Аврамов

„Хубаво е да се раждат повече хора като Филип с големи сърца, добродушни и открити – казва музикалният публицист и историк проф. Венелин Кръстев. – Филип беше явление сред нашите музикални среди като композитор, диригент и организатор, а в туристическите среди го наричат доайена, апостола на туристическата песен в България“.
„Българийо моя“, „Прекрасна си, мила Родино“, „Пирин чутовен“, „Ехо, туристи“, „Горо ле, горице“, „Тъгата на Пирин“, „Привет от Рила“, „Алпийска песен“, „Туристическа новогодишна“, „Витоша“, „Вечерни здрач“, „Пролетна“ и десетки други са песни, композирани от Филип Аврамов. Голяма част от тях са любими на нашите туристи и се пеят из българските планини. Те пленяват с лекотата и жизнерадостта на ритъма, простотата и яснотата на композиционното писмо. Излъчват красота и любов към природата и човека. И няма как да е иначе след като самият композитор е запален планинар, а мелодиите на всичките му песни се зараждат в планината – извор на творчеството му.

      Филип Аврамов за вдъхновението, песните, наградите – запис 1979 г.

Той е роден на 2 декември 1929 г. в село Градево, Благоевградско. Още през детските си години броди из величествения Пирин, чиито пленителни красоти оставят дълбоки следи в детското му съзнание. Началото на творческия му път тръгва още от юношеството. Аврамов завършва Благоевградската гимназия. Като ученик е помощник диригент на хора на гимназията, а по-късно и диригент на мъжкия хор при ОК на ДКМС (Окръжен комитет на Димитровски комунистически младежки съюз) в Благоевград.
На 4 април 1959 г. се реализира мечтата на Филип Аврамов за създаване на първия Български туристически хор. Той се казва „Планинарска песен“ и се превръща в „съдба и живот“ за своя основател и диригент. С името на музиканта е свързана цялата дейност и извоювания авторитет на хора не само у нас, но и в Германия, Гърция, Югославия, СССР и редица дунавски страни. По примера на хор „Планинарска песен“, който по-късно прераства в ансамбъл с детски хор и младежки състав, тръгват стотици певци и за кратко време у нас се раждат десетки нови туристически хорове. Един от тях е и смесеният хор „Странджанска зеленика“ в Бургас, на който композиторът е почетен член и оказва безценна помощ. Освен дирижирането на няколко музикални състава Филип Аврамов работи като диригент и в Ансамбъла на Строителни войски. Членува в Съюза на композиторите и има заслуга за учредяването на певчески състави в около 70 селища на страната. Със своята дейност Аврамов открива нов жанр – този на популярната туристическа песен. Мелодията на песните му е естествена, логична, лесно се запомня. Това ги прави обичани, търсени и предпочитани. Затова и голяма част от тях се изпълняват импровизирано по различни туристически хижи и събори. Хармоничният език е в пълно съответствие с леката и непретенциозна мелодика. Интонацията е в типичен планинарски дух. Най-характерното за авторските песни е дълбокият патриотизъм, възторг и преклонение от прелестите на Родината и нейната природа. Затова те са спътник при туристическите излети и походи.

Хор „Планинарска песен“ участва във всички фестивали на художествената самодейност, в песенните празници на туризма, в програмата на българското хорово изкуство и завоюва званието „Представителен хор“. Многобройна публика има и в зала „България“, а водачът му се превръща в неговата душа, влагайки талант и енергия. С песните на Аврамов певците изживяват приятни и възвишени мигове, а слушателите получават своя празник.
Хижа „Планинарска песен“ на Витоша, която е изградена през 1970 г. и е тясно свързана с туристическия живот на едноименния хор, също е създадена по инициатива на музиканта. Строителството ѝ се осъществява с доброволния безплатен труд на хористите и техния диригент.

      „Нашата аудитория е планината“ – композиторът разказва за публиката, сцената, девиза на хора и градежа на хижа „Планинарска песен“ – запис 1983 г.

Три десетилетия от творческия си жизнен път Филип Аврамов посвещава на туристическата песен. Творчеството му е оценено на най-високо музикално равнище. Носител е на званието „Заслужил артист“. Присъдени са му и държавните награди: „Орден на труда“ – златен, „Червено знаме на труда“ и орден „Кирил и Методий“ – I степен. Като композитор и диригент получава званието „Почетен гражданин“ на София, Дрезден и Инголщад. Внезапно умира на 17 юни 1997 г. след поредното успешно турне на хор „Планинарска песен“ в Германия. Днес хорът носи името „Планинарска песен – Филип Аврамов“, а през април чества своята 60-годишнина.

      „Всички хористи носеха частица от природата на България в сърцето си“ – спомени на съпругата Елисавета Аврамова – запис 2009 г.