Творби на Стоимен Марков
Творби на Стоимен Марков

В разнообразното си творчество Стоимен Марков съчетава таланта на скулптор, художник и музикант. Колекцията му от оригинални творби съдържа пластики, скулптури, живописни платна и абстрактни рисунки. Самобитният творец, роден на 25 февруари 1932 г. в Бургас, обича да експериментира с различни материали – камък, дърво и метал, създавайки произведения, които се отличават с майсторство и експресивност. Неговите скулптури излъчват енергия, динамика, сила, топлина и одухотвореност.

85-годишният Стоимен Марков живее от 7 години в Перник, а лятото прекарва в брезнишкото село Ребро, откъдето са корените му. През 1956 г. завършва Държавната музикална академия, специалност виолончело и близо две десетилетия е оркестрант последователно в Държавния ансамбъл за народни песни и танци – София, Оркестъра за народна музика на Българското радио, Бургаския симфоничен оркестър и в други състави. През 1968 г. завършва скулптура във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия). В периода 1976 – 1982 г. работи като скулптор-изпълнител в Централния куклен театър в София, а от 1983 г. е скулптор на свободна практика.

Дълги години творецът работи в ателието си в село Бистрица, където създава десетки скулптури от дърво и камък. Дарява творбите от първата си изложба „Рисувани скулптури“ в Брезник на общината и днес те са изложени в местното народно читалище „Просвещение 1870“. Заради този жест Стоимен Марков е обявен за почетен гражданин на Брезник. През 1973 г. участва във Втория международен симпозиум по скулптура в Бургас. Представял е свои творби в Бистрица (2000 г.), софийската галерия „Максим“ (2004 г.), в Брезник и Перник. Любопитен щрих в творческите изяви на Стоимен Марков в живописта е участието му през 2014 г. в кураторския проект „Неразказаната абстракция“ на секция „Живопис“ към Съюза на българските художници с две платна, които разкриват таланта му на художник абстракционист. Чрез творбите на представените автори изложбата „Неразказаната абстракция“ проследява как идеите на абстрактното заживяват свой специфичен живот в българското изкуство. За своя дървена пластика Стоимен Марков е отличен с наградата за скулптура на зоналната изложба „Струма 2015“. През същата година той показва свои произведения в съвместна изложба със скулптора и художника Петър Куцаров в галерията на Съюза на българските художници в София, които са представени през погледа на скулптора Емил Попов в интервюто на Юлия Петрова.

      Емил Попов за творбите на Стоимен Марков – запис 2015 г.