За съвременната музика и ролята на изпълнителя - интервю от 2010 г.

„Сблъскването на автора с оркестъра е един голям проблем“, твърди композиторът и диригент Емил Табаков. Диригентът, за когото „очите играят важна роля при работата с оркестъра“, защото „излъчват, говорят, внушават музика“ заема поста главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2008 до 2015 г.

„Основната задача на радиооркестрите е да изпълняват и да записват музиката на съответната държава. Ние сме длъжници на българска музика“, посочва Табаков в интервю от 2015 г.

Кариерата му на диригент започва от Русенската филхармония през 1976. По-късно ръководи камерен ансамбъл Софийски солисти, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Билкент – Анкара. В края на 2008 г. поема поста главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Гостувал е с ръководените от него оркестри и като гост-диригент на състави в много европейски страни, в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Израел и др. Автор е на симфонии, кантати, Реквием, инструментални концерти, концертни пиеси, камерни творби.

Музикални състави на БНР: Симфоничен оркестър