Асамблеяznamenamira.bg
"Знаме на мира" 1979

На 16 август 1979 г. в София пристигат деца от 77 страни от цял свят, за да бъдат участници в първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. Организирана е по инициатива на Людмила Живкова, дъщеря на тогавашния Първи в държавата – Тодор Живков. Тя се превръща в среща на детски таланти и добрите послания за мир, а получава и широка обществена и политическа подкрепа, както в национален, така и в световен мащаб. Замислена като еднократна проява, асамблеята преминава при толкова голям успех, че е взето решение България да е домакин на такава среща всеки три години.

Каква е кратката предистория?

През 1976 г. по случай 20-годишнината от приемането на декларацията на ООН за правата на детето, Общото събрание на организацията обявява 1979 г. за Международна година на детето. България подкрепя решението и заявява желанието си да вземе активно участие. По предложение на Людмила Живкова, по това време председател на Комитета за изкуство и култура, се слага началото на движението „Знаме на мира“ и започва организирането на първата Международна детска асамблея.

Проектът е обединен от мотото „Единство, Творчество, Красота“, заимствани от философската система на руския художник и философ Николай Рьорих, който в средата на 70-те лансира идеята за ежегодни прегледи на детското творчество. В инициативния комитет на Асамблеята освен Людмила Живкова, като негов председател, влизат известни личности и творци като Дечко Узунов, Светлин Русев, Пантелей Зарев, Сергей Михалков, Джани Родари, Ифра Нийман и др.

През ноември 1978 г. в Париж на XX-та сесия на ЮНЕСКО генералният директор Амаду Мхтар-М’ Боу обявява, че първата асамблея „Знаме на мира“ в България ще е под негова егида. Той оценява проекта като една от най-крупните инициативи, свързани с Международната година на детето.

Така от 16 – 25 август 1979 г. цяла България е детска асамблея. Столицата посреща пъстроцветната, шумна, пееща, рисуваща, танцуваща компания на момчета и момичета, които общуват с универсалния език на таланта и усмивките. Освен хилядите участници, многобройни са и поканените журналисти от цял свят, ангажирани с отразяването на различните инициативи. Изключително мащабна е организацията на събитието, щедро финансирано от държавата.

В духа на времето, с приповдигнат партиотизъм, но и натоварено със силен положителен заряд звучи словото на Людмила Живкова при тържественото откриване на Асамблеята на 16 август в зала „Универсиада“:

      „Вие, децата на Земята, вечният символ на приемственост и обновление на живота, сте призвани да обърнете енергиите и силата на планетата в единствено вярното направление…“

В последния ден на 10–дневния международен детски празник е открит монументът „Знаме на мира“ в местността Камбаните край София. Внушителният паметник е издигнат само за 30 денонощия и се превръща в един от символите на форума. Чуйте речта на Амаду-Махтар М’Боу – ген. директор на ЮНЕСКО и патрон на асамблеята, произнесена на церемонията:

       „Макар и различни по култура и цвят на кожата, народите имат еднакви стремежи към мир, свобода и всемирно разбирателство. Този паметник е израз на вяра…“

В централната си част монументът е висок 37 метра и представлява 4 вертикални бетонни пилона, сочещи към четирите посоки на света. На върха те образуват голяма въздушна сфера, в която са окачени 7 камбани, символизиращи седемте континента. В долната му част има още 20, наречени „певците“, на които заедно с основните 7 могат да се изпълняват музикални произведения. Заобиколен е от два хоризонтални полукръга с дължина 60 метра, където са окачени камбаните, дарени от страните участнички. Ето как са зучали гласовете на камбаните в деня на тържественото откриване на 25 август 1979 г.:

      „Химн на асамблеята“, музика Александър Йосифов, изпълнява състав „Полиритмия“

Така завършва първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. Макар нейният вдъхновител Людмила Живкова да умира през 1981 г., са проведени още три – през 1982, 1985 и 1988 г. Общият брой на участниците в тях е внушителен – около 4 хиляди деца от 138 страни и повече от 14 хиляди българчета. Подкрепени са авторитетни международни организации като ЮНЕСКО и УНИЦЕФ, а през 1987 г. ООН удостоява асамблеята „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“.

Политическите промени след 10-ти ноември 1989 г. слагат край на тези инициативи. През 1999 г. дъщерята на Людмила Живкова – Евгения създава фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“ и възобновява асамблеите (през годините до днес са проведени над 10), но в значително по-скромен мащаб.