Васил Гендов в ролята на Левски.

На 2 октомври през 1933 г. е премиерата на първия български звуков – с говор и музика, филм „Бунтът на робите“. Сюжетът е изграден върху живота и революционната дейност на Васил Левски и това е първата филмова лента, посветена на Апостола. Сценаристи са Васил Гендов и Данаил Бурски – Кацев. Режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов, а оператор – Минчо Балкански. Роли във филма изпълняват актьорите:
Васил Гендов — Васил Левски
Жана Гендова — Христина
Мишо Левиев — Киряк ефенди
Мила Савова — баба Гина
Бистра Фол — Лалка
Михаил Попов — Онбашията
Христо Христов — Чаушинът
Коста Хаджиминев — Стойчо
Петър Топалов — поп Никола
Филмът придобива широка популярност сред българската общественост и прожекцията се радва на висока посещаемост. Тъй като снимките се правят в Карлово, Сопот и околните села, „Бунтът на робите“ е и повод да се възстанови почти разрушената родна къща на Васил Левски.
В историята на българското филмово изкуство лентата носи отпечатъка и на първия български цензуриран филм. Малко след масовия интерес и под влияние на дипломатическата намеса на турското посолство в София Васил Гендов е принуден да редактира „смущаващите“ сцени в кинотворбата. В крайна сметка „Бунтът на робите“ е спрян окончателно.
85 години след първата прожекция на филма ви припомняме творческата фигура на режисьора, актьор и драматург Васил Гендов. В Златния фонд на Българското национално радио се съхранява гласът на безусловния пионер на българското кино.