След разрушаване на задната част на Първо студио говорителите намират своя втори дом в Нови хан

При англо-американските бомбардировки над София през зимата на 1943–1944 г. е разрушена задната част на Първо студио. Радиото е евакуирано в салона на училището на софийското село Нови хан, откъдето излъчва до края на Втората световна война.

84-годишният Велин Симеонов си спомня събитията така: „Бях второкласник. По време на бомбардировките беше страшно. Такава светлина, че игла да търсиш, ще я намериш. В цялото село нямаше къща без квартиранти от София. Екипите на БНР също живееха при нас.“ 78-годишната Йорданка Дичкова бегло си спомня как: „спяхме в една одая, хранехме се на една паралия“. Самата тя е ръководител на местния пенсионерски клуб „Надежда“, който през 2008 г. поръчва поставянето на паметна плоча в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Нови хан. Тя е била официално открита по повод 75-годишнината на Българското национално радио.

Предлагаме Ви да чуете спомените на Велин Симеонов и Йорданка Дичкова за извънредните събития по време на войната, както и разказите на Сашка Ненова (кмет на с. Нови хан в периода 2007 – 2011 г.) и на настоящия кмет Петко Костов за поставянето на паметната плоча.

      Неда Пелитева разговаря със свидетели на събитията в Нови хан

Снимки: Ани Петрова