Камерата на радио Бинар във Второ студио на БНР
      Джингъл на радио Бинар

На 19 юли 2012 г. Българското национално радио създава дигиталната платформата „Интернет радио Бинар“. Тя е насочена към активната аудитория в Интернет, която потребява основно уеб съдържание. Бинар произвежда нелинейна аудиовизуална продукция, чрез която потребителите не само могат да чуят, но и да видят радиото.

За първи път в историята на БНР ефирни предавания като „По нашенски“, „Млади фолклорни таланти“, „Сценична треска“ на програма „Хоризонт“, „Аларма пънк джаз“ на програма „Христо Ботев“ и много други излизат извън студиата на Старата къща на „Драган Цанков“ № 4 и започват своя видео живот в дигитална среда.

Бинар функционира като видеоархивът на БНР. Освен видеострийминг на важни за дейността на Радиото пресконференции, дискусии и церемонии като годишните журналистически награди „Сирак Скитник“,Музикант на годината“, конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“, Бинар архивира концертната дейност на музикалните състави на БНР – Оркестър за народна музика, Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски хор, ВГ „Радиодеца“.

Бинар създава музикално съдържание с 24-часови стрийм канали 7 дни в седмицата. „Класика“, „Детското.БНР“, „Бг поп“ и „Фолклор“ са част от дигитализацията на богатия музикален аудиоархив на БНР, откъдето идва и тяхната ценност и неподражаемост в българския радиоефир. Без аналог в българското онлайн пространство като подбор на музика са и музикалните стриймове „Инди“, „Дуенде“ и „Пънк джаз“.

      Сигнал на музикален стрийм Инди
      Сигнал на музикален стрийм Джаз пънк
      Сигнал на музикален стрийм Дуенде
      Сигнал на музикален стрийм Класика
      Сигнал на музикален стрийм БГ поп
      Сигнал на музикален стрийм Фолклор
      Сигнал на музикален стрийм Детското.БНР

Бинар продължава традицията на Радиотеатъра при създаването на уникално литературно съдържание за дигитална среда чрез рубриката си „Бинстори“, в която се публикуват съвременни български разкази от типа градска проза.

Бинар е първият сайт в България, адаптиран за дислектици. Чрез шрифта Adys всяка публикация на binar.bg може да бъде прочетена от хора, страдащи от дислексия.

През 6-те години от съществуването си в екипа работят по различно време журналисти с опит в дигиталните медии. Със своите авторски предавания и рубрики те утвърждават марката „Бинар“ като радио за нишови аудитории, до които традиционните медии трудно или въобще не могат да достигнат.