Камерата на радио Бинар във Второ студио на БНР

Началото

На 19 юли 2012 година Българското национално радио дава старт на дигиталната платформата „Интернет радио Бинар“. Тя е насочена към активната аудитория, която потребява основно уеб съдържание. В началото Бинар произвежда нелинейна аудиовизуална продукция, чрез която потребителите не само могат да чуят, но и да видят радиото. За първи път любими радиопредавания излизат извън студиата на Старата къща на „Драган Цанков“ № 4 и започват своя видео живот в дигитална среда.

Бинар започва създаването на музикално съдържание с 24-часови стрийм канали 7 дни в седмицата. Някои от тях са част от дигитализацията на богатия музикален аудиоархив на БНР, откъдето идва и тяхната ценност и неподражаемост в българския радиоефир, а други са без аналог в българското онлайн пространство като подбор на музика. В първите години сигналите на музикалните стриймове Инди, Джаз пънк, Дуенде, Класика, БГ поп, Фолклор, Детското.БНР звучат така:

Не след дълго Бинар започва да функционира като видеоархивът на БНР. Освен видеострийминг на важни за дейността на Радиото пресконференции, дискусии и церемонии, Бинар архивира и концертната дейност на музикалните състави на БНР.

Днес

Бинар – ново дигитално преживяване за радио, подкасти, музика дава различен фокус на марката Бинар. Чрез него потребителят получава онлайн достъп на живо до всички програми на БНР. Платформата поддържа голям набор от специално подбрани подкасти с оригинално и разнообразно съдържание. Музикалните канали, сред които вече има и Фънк Соул, продължават да се радват на устойчив интерес.

Избрани моменти през годините от началото на Бинар разгледайте в нашата галерия: