Андрей Германов и неговото „Посвещение“ – запис 1975 г.

На 17 юни 1932 г. е роден поетът и преводач Андрей Германов. Съвременните литературни критици го причисляват към неколцината открояващи се лирици от известното като „априлско” литературно поколение. През 1959 г. от печат излиза първата му стихосбирка „Кълнове”, която слага началото на плодотворна творческа биография. Всяка следваща стихосбирка – а те са над 30 – утвърждава името му на талантлив и самобитен творец.

„Според мен всички стихове, които съм написал, са израсли на една и съща, така да се каже, лирична територия, тъй като всички те са автобиографични. Тяхната територия – това са моите лични преживявания. А ако някой вижда в тях противоречивост, то това ще бъде напълно оправдано, защото противоречив е самият ми живот“, казва по-късно Германов в свое интервю. Андрей Германов е между най-активните и талантливи преводачи на руската и съветска поезия. Близо петдесет хиляди стиха от тази поезия дължим на майсторското му перо. Освен литературен, той притежава и талант на художник и е автор на популярната книга с шаржове „Парнас около нас“, придружени от остроумните текстове на неговия приятел поета Иван Николов. Андрей Германов има издадени и няколко книги за деца, които са сред най-хубавото в тази област на поезията. Автор е на документална проза, на пътеписи, на портретни очерци и на темпераментна публицистика. Творческата си работа Андрей Германов съчетава с активна литературно-обществена дейност – редактор в издателство „Народна младеж“, „Български писател“, зам.-главен редактор на сп. „Съвременник“ и главен редактор на списанията „Пламък“ и „Зорница“.

„По-малко думи, повече мисли“ е творческото верую на твърде рано отишлия си от нас многостранен Андрей Германов, който умира от инсулт едва на 48 годишна възраст.

По тази публикация работи Меглена Димитрова