Алегро виваче

„Алегро виваче“ – едно от емблематичните предавания в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР, вече близо 3 десетилетия радва почитателите на класическата музика. Екипът му се стреми да поддържа темпото и да дава на слушателите динамичен и естетски поглед към музикалното творчество у нас и по света, като им поднася най-интересните новини, съчетани с много музика. Еднакво голям е интересът към „Алегро виваче“ и сред професионалните музиканти, и сред слушателите меломани, защото темите в него са разработени на достъпен език и са в най-широк спектър – от българската музикална история в рубриката „Помните ли…“ до преки включвания от мястото на събитието – концертния подиум. Ако нещо важно и съществено се случва в музикалния свят, то непременно присъства и в „Алегро виваче“ чрез репортажи и ексклузивни интервюта. Позитивният тон е отличителна черта на предаването, чието мото е „Класиката като новина и за удоволствие!“.

Звуковата емблема на „Алегро виваче“

Първото издание на „Алегро виваче“ е на 6 януари 1990 г., когато водеща е Людмила Спасова. Сегашният облик на предаването е изграден през годините и от други две водещи – Олга Камбурова и Румяна Карадимчева, с участието на редактора Лили Николова и още много други репортери и редактори. Още през първите години в ефир Красимира Йорданова, живата история на предаването, започва да подготвя рубриката „Помните ли…“, която продължава да ни запознава с личностите от музикалното ни минало.

Сегашният екип е преминал през всички етапи на школата, наречена „Алегро виваче“. От 2007 г. насам водеща е Ирена Гъделева, която започва като репортер през 1994-а, после е редактор. Татяна Иванова – сега постоянен редактор, репортер и втори водещ, идва в екипа през 1997-а, също като репортер и редактор. От 1999 г. репортер и редактор в него е и Росица Кавалджиева. „Алегро виваче“ си сътрудничи с кореспонденти във Виена, Париж, Бон, Тел Авив и други културни центрове.

Екипът на „Алегро виваче“ е носител на наградата на медийния фестивал за радио и телевизионни програми за изкуство и култура „Осмата муза“ 2007 в раздел „Музикални предавания“, на наградата на БНР „Сирак Скитник“ 2009 за заслуги в областта на музикалното радиотворчество, на специалната награда на Класик ФМ радио „Кристална лира“ 2013, а през 2010 г. е обявен за почетен член на Софийската филхармония.

За екипа на предаването е важно да увлича слушателите на БНР и да ги провокира да бъдат активни. От 1991 г. се провежда ежегодна анкета сред слушателската аудитория за българския „Музикант на годината“ в класическите жанрове. Наградите се възприемат от музикантите като символ на престиж и признание от страна на публиката. Носителите на приза всяка година получават уникална статуетка, връчвана на специална церемония, наред с още награди в няколко други категории. От 2017 г. се връчва специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, учредена в памет на дългогодишната водеща на „Алегро виваче“.

Предаването с най-интересните и актуални новини за значими събития от света на класическата музика, в което и българските музикални традиции, и забележителни личности от миналото имат своето запазено място, може да слушате всеки вторник от 21:10 до 23:00 часа по програма „Хоризонт“.