„Дирижирането е Сизифов труд“, твърди Васил Казанджиев в интервю от 2004 г.

„Когато една силна интуиция за верните неща в музиката се подкрепи със солидни познания и опит, специално при дирижирането е така, тогава наистина може да се получат добри резултати… Дирижирането значи много премислено, контролирано себераздаване, което, казано с други думи, означава подчинена на вътрешна желязна логика и разумна, интелигентна импровизация.”

Така смята изтъкнатият композитор, диригент и педагог Васил Казанджиев, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР в периода 1979 – 1993 г.

Казанджиев започва кариерата си като диригент в Софийската опера (1957 – 1964). През 1962 г. основава камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и работи като негов главен диригент до 1978 г. В Радиооркестъра идва през 1979 г. с огромния си авторитет на признат творец. В продължение на 15 години той ръководи състава, и това е още един сериозен етап в съществуването и работата на Симфоничния оркестър. Композиторският му прочит внася понякога неочаквани ракурси в неговите интерпретации, а творческият му опит е безценен при първите изпълнения на нови български произведения, съществен е и за разнообразяването на репертоара с нови заглавия от музиката на ХХ в.